- نویسنده
- 2 نظر
- 1070 بازدید
ضرب و جرح چیست؟ شکایت دروغ ضرب و جرح چه تاثیری در روند دادگاه دارد؟ ضرب و جرح به معنای وارد کردن عمدی جرح یا ضربه به دیگری است که در قانون مجازات اسلامی شامل آسیبهای جسمی و روحی متعدد میشود. در صورتی که فردی مورد ضرب و جرح قرار گیرد، میتواند طبق قانون، برای پیگیری این جرم اقدام کند. قانونگذار برای چنین جرمی، مجازاتی تعیین میکند که بسته به موارد مختلف میتواند متفاوت باشد. در این مقاله ضمن بررسی تمامی این موارد، به بررسی نحوه گرفتن دیه در صورت محرز بودن جرم ضرب و جرح میپردازیم. اگر زمانی با چنین جرمی مواجه شدید، برای برخورد با آن و آشنایی بیشتر با نوع جرم بهتر است با بهترین وکیل کیفری مشاوره لازم را انجام دهید.
مراحل شکایت ضرب و جرح
شکایت جرم ضرب و جرح باید مطابق مقررات قانون آیین دادرسی کیفری و بر اساس ضوابط قانونی انجام شود که در ادامه به این مراحل اشاره میکنیم:
1- مراجعه به کلانتری محل وقوع جرم یا تماس با مرکز فوریت های پلیسی و تنظیم صورتجلسه مربوطه
در مرحله اول، فرد مضروب یا شاکی باید به مرکز فوریتهای پلیسی یا کلانتری محل وقوع نزاع و درگیری که درگیری در آن محل انجام شده است، مراجعه کند. سپس با ارائه گزارش مربوطه و تنظیم صورتجلسه نزد مأمور یا ضابط کلانتری، مدارک مورد نیاز خود را ارائه دهد. از جمله این مدارک میتوان به کارت ملی و در صورت وجود، شهود اشاره کرد. همچنین در صورت لزوم، کلانتری موردنظر، شاکی را جهت بررسی و معاینات پزشکی به نزدیک ترین مرکز پزشکی قانونی ارجاع میدهد تا پس از معاینه دقیق پزشکی، میزان ضرب و جرح مشخص شود.
2- ارسال پرونده به دادسرای محل وقوع جرم
در مرحله بعد، کلانتری پرونده مربوطه را به دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم که صلاحیت رسیدگی به پرونده ضرب و جرح را دارد، ارجاع میدهد. سرپرست دادسرا، شکواییه، گزارش و صورتجلسه کلانتری و سایر مدارک را بررسی میکند و در صورت تکمیل بودن پرونده، آن را به بازپرس یا دادیار دادسرا فرستد. پس از اینکه پرونده به شعبه دادیاری یا بازپرسی دادسرای مورد نظر، ارجاع داده شد، عملیات رسیدگی به شکایت شاکی به جریان میافتد.
3- ارسال احضاریه به طرفین پرونده
سپس، بازپرس یا دادیار شعبه، با ارسال احضاریه، از شاکی دعوت میکند تا جهت اخذ توضیحات مربوطه حاضر شود. در صورت احراز وقوع جرم و انتساب آن به متهم با صدور احضاریه از متهم درخواست میکند تا در دادسرا حضور پیدا کند. هنگامی که متهم در دادسرا حضور پیدا کرد و احراز هویت صورت گرفت، تحقیق از متهم آغاز میشود.
4- برگزاری جلسه رسیدگی
پس از پایان تحقیقات، شعبه دادیاری یا بازپرسی در صورتی که دلایل کافی بر وقوع جرم و انتساب آن به متهم داشته باشد، نسبت به تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع از متهم اقدام میکند. همچنین به متهم اعلام میشود که برای برائت یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به عنوان آخرین مطرح نماید. اما تفهیم اتهام به چی معنی است؟
یکی از حقوق اصلی و قانونی متهم آن است که در رابطه با جرم و اتهاماتی که به او نسبت داده شده مدارک و ادله موجود، ارتباط میان متهم با ادله باید به طور کامل برای او توضیح داده شود. وی باید در جریان کامل اتهام منسوبه قرار بگیرد که در قانون به آن تفهیم اتهام گفته می شود.
در صورتی که متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع خود، مطلبی را عنوان کند یا سند یا مدرکی را ارائه دهد که در برائت وی یا کشف حقیقت تاثیری داشته باشند، بازپرس یا دادیار موظف است تا به آن رسیدگی کند. اما اگر عمل مورد نظر جرم شناخته شود و دلایل کافی برای انتساب جرم مزبور به متهم وجود داشته باشد، قرار جلب به دادرسی متهم صادر میشود و دادسرای مذکور از طرف دادستان، کیفرخواست را صادر میکند.
5- ارجاع پرونده به دادگاه کیفری دو
پس از صدور کیفرخواست توسط دادستان دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم، پرونده ضرب و جرح به دادگاه کیفری دو محل دادسرا ارسال میشود. قاضی دادگاه کیفری دو با توجه به تحقیقات صورت گرفته و کیفرخواست صادره، به پرونده رسیدگی میکند. در صورتی که قاضی مورد نظر، جرم را محرز بداند، مجازات آن طی حکمی تعیین و حکم صادر میشود.
همچنین شاکی میتواند درخواست بزه دیه یا تعیین دیه یا ارش کند. دقت داشته باشید که امکان تجدیدنظرخواهی از رأی دادگاه بدوی نیز وجود دارد. پس از قطعی شدن رأی، پرونده مجددا به دادسرا اعاده میشود و با ارجاع به دادیار اجرای احکام، وی نسبت به اجرای رأی صادره اقدام میکند.ماده 614 قانون مجازات اسلامی در این خصوص به طور کامل مجازت این جرم را بیان کرده است.
مدت زمان شکایت ضرب و جرح
زمان دقیقی را نمیتوان برای طول زمان شکایت جرم ضرب و جرح در دادسرا و دادگاه کیفری پیشبینی کرد؛ زیرا روند رسیدگی دادسراهای مختلف و دادگاههای کیفری با یکدیگر متفاوت است. برخی از دادسراها، رسیدگی به پرونده را با سرعت بیشتری انجام میدهند و برخی دیگر، طولانی بودن و پیچیده بودن پرونده را در پی میگیرند. در چنین مواردی حضور یک وکیل مجرب و زبده که تخصص بالایی در حضور در دادسراها و دادگاههای کیفری داشته باشد، میتواند به شما کمک کند. در این خصوص میتوانید با کارشناسان و وکلای ما در مجموعه وکیل خبره ارتباط برقرار کنید.
انکار ضرب و جرح
در صورتی که متهم در پرونده جرم ضرب و جرح جرم مورد نظر را انکار کرده باشد، شاکی میتواند از روشهای دیگری نسبت به اثبات جرو اقدام کند. یکی از روشها و دلایل اثبات این جرم، استناد به شهادت شهود است که دو مرد عادل باید شهادت بدهند که ارتکاب جرم توسط متهم را مشاهده کردند و در دادگاه این امر را بیان نمایند.
در صورتی که اقدام و خویشاوندان شاکی سوگند بخورند که چنین جرمی انجام شده است نیز ملاک خواهد بود. البته در چنین موردی، قرائن و امارات و مدارکی در پرونده باید وجود داشته باشد که قاضی به استناد آنها به ظن قوی برای مجرم بودن متهم رسیده باشد. شما می توانید از بهترین وکیل غرب تهران کمک بگیرید.
نحوه گرفتن دیه در ضرب و جرح
پرداخت دیه ضرب و جرح یکی از راهکارهای قانون اساسی کشور برای جلوگیری از جنایات بر جان و اعضای بدن است و تا حد قابل قبولی به توافق بین طرفین نیز بستگی دارد. پرداخت دیه ضرب و جرح عمدی با استفاده از روشهای قانونی و بر اساس تراضی و توافق بین ضارب و مجرم صورت میپذیرد.
مجرم باید پس از صدور حکم پرداخت دیه، در مهلت قانونی اقدام به پرداخت آن کند. عدم پرداخت دیه در بازههای زمانی مشخص شده، باعث دریافت حکم جلب مجرم و توقیف اموال او میشود. در رابطه با جرایم عمدی، مجرم میبایست نهایتا تا یکسال قمری، دیه را پرداخت کند. لازم به ذکر است که این موضوع در خصوص دیه ضرب و جرح غیر عمد یا شبه عمد متفاوت خواهد بود.
علم قاضی، یکی دیگر از روشهای اثبات جرم ضرب و جرح است که با استناد به قانون مجازات اسلامی، در صورتی که شواهد و مدارک موجود در پرونده از نظر قاضی دال بر این باشد که این جرم انجام شده است، میتواند حکم به مجازات را صادر کند. البته نباید فراموش کنیم که علم قاضی تنها یکی از دلایل ثابتکننده جرم ضرب و جرح است که باید متکی به شواهد و قرائن مانند نظریه کارشناسی پزشکی قانونی، شهادت گواهان، فیلم و عکس و مسائلی از این قبیل باشد.البته این موضوع بستگی به اثبات شما نیاز دارد که لازم است حتما از وکیل پایه یک دادگستری مشاوره دریافت نمایید.
نکته مهم در خصوص جرم ضرب و جرح
اول اینکه ضرب و جرح عمدی یک جرم کیفری محسوب میشود و مجازاتهای سنگینی برای آن در نظر گرفته شده است. مجازات ضرب و جرح عمدی طبق قانون مجازات اسلامی میتواند شامل حبس، شلاق، دیه و قصاص باشد. میزان مجازات بسته به شدت و نوع جرح و نیز نتایج آن متفاوت است. رقم دیه نیز بر اساس نرخهای تعیینشده در قانون محاسبه میشود.
نکته دوم اینکه در برخی موارد، ضرب و جرح غیرعمدی (اتفاقی) نیز جرم محسوب شده و مجازاتهایی برای آن در نظر گرفته شده است. در این موارد، معمولاً مجازات کمتری نسبت به ضرب و جرح عمدی در نظر گرفته میشود و اغلب به پرداخت دیه یا خسارت محدود میشود. شناسایی عمدی یا غیرعمدی بودن ضرب و جرح، نقش مهمی در تعیین میزان مجازات دارد. شما می توانید در این خصوص از بهترین وکیل حقوقی در تهران راهنمایی دریافت کنید.
طبق ماده 614 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، هر شخصی که عمداً به دیگری ضرب و جرح وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنیعلیه شود، در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد، چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران شود، به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنیعلیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم میشود. در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد، مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.
سخن پایانی
جرم ضرب و جرح یکی از جرمهای علیه جان محسوب میشود و این باعث شده تا از حساسیت بسیار زیادی برخوردار باشد. به طور کلی، جرم ضرب و جرح به معنای آسیب به اعضای بدن فرد دیگر است که قانونگذار برای چنین جرمی، مجازات مشخصی تعیین میکند. ضرب و جرح به نوعی یک خشونت خانگی به شمار میرود و شکایت آن در کشور به صورت سالانه در حال افزایش است.همچنین شما می توانید از بهترین وکیل در سعادت آباد کمک بگیرید.
برای ارائه شکایت جرم ضرب و جرح بهتر است که با یک وکیل یا مشاور حقوقی ارتباط برقرار کنید. یک وکیل حرفهای و مجرب میتواند با تنظیم شکواییه و درخواست دیه روند دادرسی به صورت راحتتری پیش ببرد. بدین منظور توصیه میکنیم که با کارشناسان و وکلای ما در مجموعه وکیل خبره ارتباط برقرار نمایید. این مجموعه با توجه به سابقه زیاد در امر وکالت در زمینههای مختلف میتواند شما را همراهی کند.
سوالات متداول
1- ضرب و جرح به چه معناست؟
ضرب و جرح یکی از جرایم قانون مجازات اسلامی بوده که با عنوان ضرب و شتم نیز در بین مردم مرسوم است و از دلایل مختلف آن میتوان به کمبود فرهنگ،فقر اقتصادی و اجتماعی و عوامل محیطی، فردی، شخصیتی و غیره اشاره کرد که در نهایت باعث آسیبهای فردی و اجتماعی میشود.
2- برای شکایت جرم ضرب و جرح چه مدارکی نیاز است؟
از جمله این مدارک میتوان به مدارک هویتی و شناسایی شاکی، مدارک شناسایی شهود، ثبت نام در سامانه ثنا و دریافت برگه ثبت نام، نامه پزشک قانونی و تنظیم شکایتنامه قانونی مبتنی بر شکایت ضرب و جرح اشاره کرد.
3- هزینه طرح شکایت جرم ضرب و جرح چقدر است؟
برای شکایت این جرم باید هزینههای مربوط به هزینه تنظیم شکایتنامه، هزینه ثبت نام در سامانه ثنا، هزینه پزشکی قانونی و دریافت گواهی، هزینه دادرسی به پرونده و هزینه کپی پرداخت شود.
4- منظور از جنایت بر عضو چیست؟
جنایت بر عضو به جرمی اطلاق میشود که باعث آسیب جسمی به شخص دیگری غیر از قتل شود و میتواند یکی از موارد قطع عضو، جرح و صدمه به منافع از جمله شنوایی، بینایی، بویایی و تکلم گردد.
5- آیا جرم ضرب و جرح قابل گذشت است؟
قابل گذشت بودن این جرم بسته به نوع و شدت جراحات و همچنین نوع مجازات تعیین شده متفاوت است. در موارد مجازات قصاص و حبس، این جرم قابل گذشت خواهد بود.
مهیار
اثبات مقدار صدمه ای که تو دعوا فرد دیده و مقدار دیه ای که باید متهم بپردازه به چه صورته؟ یعنی ممکنه مثلا تا زمانی که شکایت ثبت شه و بررسی شروع بشه یه سری از زخم ها و کبودی ها خوب شده باشن یا از طرفی اصلا ممکنه فرد برای دریافت دیه بیشتر شروع به صحنه سازی کنه و به خودش صدمه بیشتری بزنه اینا چطوری قابل پیگیری و تشخیصه
VakileKhebreh
با سلام
مطابق نظریه پزشکی قانونی صدمات در همان زمان اولیه بررسی و میزان دیه آنها تعیین می شود.