لایحه در مفهوم لغوی به معنای یک نامه و یک درخواست مکتوب است. اما در اصطلاح حقوقی، لایحه دفاعیه به معنای یک نوشته حقوقی خطاب به مرجع رسیدگی کننده است که در آن شخص با ذکر ادله و مستندات قانونی، در تلاش است حق خود را اثبات نموده و یا در مقام دفاع از خود برآید.
اصحاب دعوی چه در دعاوی حقوقی و چه در دعاوی کیفری، میتوانند پس از آن که پرونده در شعبه رسیدگی کننده به جریان افتاد، نسبت به ارائه تمامی سخنان و دلایل خود اقدام کنند. این امر با نوشتن لایحه انجام میشود.
به عبارت بهتر لایحه دفاعیه منطق یک فرد را در دفاع از حق خود نشان میدهد. بنابراین بسیار مهم و حیاتی است که بیان دفاعیات و شیوه ابراز خواسته شخص، در چارچوب اصول حقوقی و منطقی و قانونی و توأم با احترام و ادب، با زبان شایسته اداری و حقوقی باشد.
در تمامی مراجع دادگستری و غیردادگستری، قضایی و غیرقضایی و مراجع اداری مانند دیوان عدالت اداری، تنظیم لایحه دفاعیه کاربرد دارد. بارزترین حسن و ویژگی لایحه دفاعیه این است که لازم نیست متن لایحه حقوقی را خودتان بنویسید و میتواند توسط یک وکیل با تجربه از زبان خود شما تنظیم شود.
در واقع اگر کسی توانایی مالی گرفتن وکیل را نداشته باشد، میتواند از این طریق با ارائه یک لایحه قوی و مستدل، دفاع خوبی را در دادرسی برای خود ترتیب دهد.
نکته حائز اهمیت در تنظیم لایحه این است که لازم نیست حتماً لایحه دفاعیه، مفصل و طولانی باشد. فراموش نکنید که گاهاً کشف یک استدلال، یا ارائه یک منطق قانونی، یا استناد به یک ماده قانونی و یا دلالت به یک رأی وحدت رویه قضایی به فراخور موضوع، میتواند گره از کار یک پرونده کهنه بگشاید و ذهن قاضی را برای اثبات حق روشن کند.
بنابراین واضح است که این کار در قالب تنظیم لایحه دفاعیه جامع و کامل صورت گرفته و نیازمند تخصص حقوقی بوده و به دست یک وکیل مجرب انجام میشود.