همه چیز درباره اثبات مالکیت: شرایط دعوای اثبات مالکیت چیست؟

اثبات مالکیت

مالکیت را مي‌توان به معنای رابطۀ شما با دارایی‌هایتان معنا کرد. همین امر به‌ظاهر ساده از تصرف اموال شما توسط دیگران به‌طور کامل جلوگیری می‌کند. به همین دلیل از نظر حقوقی ارزش بالایی دارد. در واقع اهمیت این موضوع به قدری است که هر ساله دعاوی متعددی در رابطه با اثبات مالکیت در مراجع قانونی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرند. مالکیت را می‌توان به موارد مختلفی همچون زمین، ارث و… مرتبط کرد. نکتۀ مهم در رابطه با این پرونده‌ها، بهره‌گیری از دانش وکیل پایه یک تهران برای کسب پیروزی نهایی است.

بررسی پرونده‌های مربوط به این موضوع

دعوای اثبات مالکیت امروزه بخش مهمی از پرونده‌‌های موجود در مراجع قضایی را به خود اختصاص داده‌اند. این دعاوی بین اشخاص حقوقی و یا حقوقی تشکیل شده‌اند و از اهمیت بالایی برخوردار هستند؛ زیرا در برخی از موارد، میزان دارایی‌ مورد بحث از نظر مالی قیمت گزافی دارد.

تصرف در اموالی که مالکیت آن‌ها به اثبات رسیده باشد امری غیرقانونی به شمار می‌آيد و مهم نیست که این امر از سمت چه فرد، ارگان و یا سازمانی صورت بگیرد. چنانچه بر سر تعیین مالکیت یک دارایی مشخص مشکلاتی پیش بیاید، لازم است طرفین تسلیم رأی دادگاه باشند و از آن پیروی کنند. عدم توجه به این موضوع جرم شناخته می‌شود. در واقع پس از به اثبات رسیدن مالکیت، لازم است دارایی به صاحب تعیین‌شده از سوی دادگاه سپرده شود.

روش های اثبات مالکیت

روش های اثبات مالکیت

به‌طورکلی چهار روش به‌منظور اثبات مالکیت وجود دارد که از بین آن‌ها می‌توان به مواردی همچون اقرار، ارائۀ سند، شهادت و امارۀ تصرف اشاره کرد. روش اول یعنی اقرار بیشتر در پرونده‌هایی همچون مالکیت زن بر مهریه مورد استفاده قرار می‌گیرد. روش دوم یعنی سند عموماً در دعاوی که مربوط به املاک هستند به کار می‌رود و روش بسیار مهمی محسوب می‌شود. در روش سوم، چندین شاهد باید در مورد شرایط مدنظر شما شهادت بدهند. امارۀ تصرف نیز در پرونده‌هایی که با زمین‌های کشاورزی سروکار داریم مورد استفاده قرار می‌گیرد. انتخاب هر یک از راهکارها باید توسط وکیل شما و با نهایت دقت صورت بگیرد.

به اثبات رساندن مالکیت زمین

به‌منظور احراز مالکیت زمین یا ملک لازم است از سند استفاده کنیم. این امر را می‌توان به مادۀ ۱۲۸۳ موجود در قانون مدنی ارتباط داد. بر اساس این ماده، احراز مالکیت هر نوع ملک با بهره‌گیری از هر مدل نوشته‌ای که بتوان آن را سند خواند، امکان‌پذیر است. روند رسیدگی به پرونده‌های اثبات و احراز معمولاً شامل چالش‌های گوناگونی است که اکثر کاربران نسبت به آن‌ها بی‌اطلاع هستند. به همین دلیل، توصیه می‌کنیم که در همان ابتدای کار با دفتر حقوقی ما تماس بگیرید در این رابطه به شما کمک کنیم. توجه داشته باشید که در اختیار نداشتن سند، بر مشکلات شما می‌افزاید و پرونده را پیچیده‌تر می‌کند.

شرایط دعوای اثبات مالکیت

دعاوی مربوط به اثبات کردن مالکیت باید دو ویژگی یا شرط داشته باشند: اولین شرط، اثبات اعتبار قرارداد است که قانون آن را وظیفۀ خواهان می‌داند. این بدان معناست که مالک باید مشخص کند اعتبار قرارداد مدنظر وی چه بازه زمانی خاصی را در بر می‌گیرد. دومین مورد از شرایط دعوای اثبات مالکیت ارائۀ قرارداد کتبی است.

شرایط دعوای اثبات مالکیت

حتی اگر انتقال مالکیت به‌صورت شفاهی صورت گرفته است، باز هم باید یک قرارداد یا سندی کتبی در اختیار داشته باشید تا بتوانید ثابت کنید که دارایی مورد بحث به شما تعلق دارد. چنانچه هر یک از این دو شرط محقق نشوند، امکان رسیدگی به پرونده وجود نخواهد داشت.

نمونه‌ دادخواست مربوط به اثبات انواع مالکیت

با مشاهدۀ یک نمونه دادخواست اثبات مالکیت می‌توان به این موضوع دریافت که این نوع متون شامل بخش‌های گوناگونی هستند. البته خوب است بدانید بعد از اثبات مالکیت ممکن است برای شما ایجاد مزاحمت ملکی شود، که در آن صورت در خواست جداگانه دارد

از بین بخش‌های مختلف دادخواست‌ها می‌توان به مواردی همچون بیان کردن دلایل و ضمایم و شرح خواسته اشاره کرد که هر یک اهمیت بالایی دارند. نمونۀ زیر را در نظر بگیرید:

خواهان:‌

خوانده:

وکیل یا نماینده قانونی:

دلایل و ضمایم:

شرح خواسته:

ریاست دادگاه …..

با احترام، اینجانب …………………………. با مشخصات …………….. در تاریخ ……………….. زمین ملکی واقع در ……………….. را به مبلغ ………………….. خریده‌ام و مبلغ آن را نیز پرداخت کرده‌ام. درخواست بنده بررسی اسناد ارائه‌شده به دادگاه و تعیین مالک اصلی ملک توسط جناب‌عالی است (توجه داشته باشید که این یک نمونۀ بسیار ساده است و این دادخواست‌ها به‌صورت جزئی و دقیق نگارش می‌شوند).

اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل

اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل

یکی از مواردی که در این رابطه باید مورد بررسی قرار دهیم،‌ بحث وکالت بلاعزل است. عدم آشنایی افراد با قوانین مربوط به اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل موجب شده است تا مشکلات متعددی در این زمینه ایجاد شود. به‌طورکلی باید گفت که امکان انجام این نوع اثبات وجود ندارد. البته، اگر دارای وکالت‌نامه، قولنامه و یا مبایعه‌ نامه‌ هستید که نشان می‌دهد خرید و فروش انجام شده است، می‌توان از وکالت به‌صورت بلاعزل به‌منظور اثبات کردن مالکیت بهره برد. برای رسیدگی به پرونده در این شرایط باید از وکلای مجرب و کاربلد کمک بگیرید. در غیر این صورت احتمال شکست دادخواست شما در دادگاه وجود دارد.

تهیه دادخواست

به‌منظور تهیه کردن دادخواست اثبات مالکیت باید به سراغ وکیل خود بروید. طبیعی است که شما به‌عنوان یک فرد ناآشنا به امور حقوقی توانایی تهیۀ این مدل دادخواست‌ها را نداشته باشد. تفاوتی ندارد که قصد دارید از چه روش اثبات خاصی بهره ببرید و یا چه سندی را در اختیار گرفته‌اید؛ زیرا درهرصورت لازم است با بهره‌گیری از دانش حقوقی وکلا دادخواست موردنیاز دادگاه را تدوین کنید.

فک رهن معمولا زمانی رخ می دهد که بدهکار طلب خود را پرداخته باشد. پس بعد از زمان مالکیت به این نکته مهم توجه نمایید.

متأسفانه بسیاری از افراد به این موضوع مهم توجه ندارند و به همین دلیل دچار مشکلات حقوقی متعددی می‌‌شوند که رسیدگی به آن‌ها زمان‌بر خواهد بود. اگر قصد دارید به یک نتیجۀ قابل‌قبول دست یابید، وکلا باید انتخاب نخست شما باشند.

اثبات مالکیت و خلع مالکیت

خلع مالکیت یا خلع ید به شرایطی گفته می‌شود که تصرف‌کننده مجبور به خارج شدن از ملک خواهد بود. این موضوع تنها به زمین ارتباط ندارد و در رابطه با سایر دارایی‌ها نیز صدق می‌کند. به‌منظور اثبات مالکیت و خلع ید متصرفان غیرقانونی نیز باید با تهیه دادخواست خلع ید و اثبات مالکیت به دادگاه مراجعه کرده و درخواست مطالبه وجه کنید. در پاره‌ای از موارد، اگر دادگاه تشخیص دهد که روند تصرف ملک به شکل غیرقانونی صورت گرفته است و شما متضرر شده‌اید، احتمال دارد که متصرف جریمه شده و مجرم شناخته شود.

در لایحه دفاعیه اثبات مالکیت می‌توان اطلاعات مختلفی را در مورد دارایی مدنظر مشاهده کرد. این موارد عموماً در دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی نیز آورده می‌شوند. اگرچه در اختیار داشتن سند عادی در این زمینه کمک شایانی به شما می‌کند، اما باز هم باید به وکلا پناه ببرید و از آن‌ها بخواهید تا چنین متونی را برای شما تهیه کنند. دعوی اثبات مالکیت با سند عادی (در صورت ارائۀ اسناد قابل استناد) معمولاً در کوتاه‌ترین زمان ممکن مورد بررسی قرار می‌گیرد. این موضوع را در نظر داشته باشید که این مسئله می تواند به فک رهن منجر شود.

مالکیت به صورت مشاعی

مالکیت به صورت مشاعی

درصورتی‌که مالکیت زمین یا هر نوع دارایی دیگری بین دو یا چند نفر تقسیم شده باشد، شاهد ایجاد مالکیت «مشاعی» هستیم. در واقع دارایی مذکور بین این افراد اشاعه شده است. اشتراک افراد در این حالت معمولاً به‌صورت یکسان خواهد بود. البته حتی در این شرایط نیز ممکن است بین شرکا اختلافاتی به وجود بیاید. در این حالت، لازم است دادخواست مربوط به این نوع از پرونده‌ها به تدوین برسد. در بخش زیر یک نمونه دادخواست اثبات مالکیت مشاعی را مشاهده می‌کنید.

خواهان:

خوانده:

وکیل یا نماینده قانونی:

خواسته با موضوع و بهای آن:

دلایل و منظمات دادخواست (مدارک): قرارداد بین شرکا، دلیل پرداخت ثمن معامله، استعلام ملک و…

ریاست محترم

احتراماً به استحضار می‌رساند:

اینجانب ………………………………….. با مشخصات فردی …………………………. میزان ……………. دانگ از ملک مشاعی ……………….  واقع در …………………… را به مبلغ …………………. در مورخۀ ……………….. خریداری کرده‌ام. اکنون علی‌رغم ایفای نقش خود به‌عنوان یکی از شرکا، سهم بنده نادیده گرفته شده است. با عنایت به کلیۀ مدارک و اسناد ارائه‌شده از شما درخواست دارم تا نسبت به صحت مالکیت بنده در ملک مذکور تصمیم‌گیری فرمایید (این دادخواست مربوط به اثبات مالکیت نیز بسیار ساده و تنها به‌عنوان یک نمونه تهیه شده است، دادخواست‌های رسمی که توسط وکلا تدوین می‌شوند شامل اشاره به مواد و مفاد قانونی متعدد خواهند بود).

مستندات لازم برای اثبات مالکیت

برای اثبات مالکیت، ارائه مستندات قانونی لازم است. این مستندات شامل موارد زیر می‌شوند:

  • سند رسمی مالکیت
  • قولنامه‌ها و قراردادهای خرید و فروش
  • اسناد ثبتی و رسیدهای پرداخت
  • مدارک شناسایی فردی مانند شناسنامه و کارت ملی
  • شهادت‌نامه‌های شهود
  • مدارک مربوط به پرداخت مالیات بر املاک و دارایی‌ها
  • اسناد مربوط به وام‌ها و تسهیلات مالی دریافتی برای خرید ملک
  • مدارک مربوط به بیمه‌نامه‌های ملکی
  • استعلام‌های رسمی از مراجع ذی‌صلاح

اثبات مالکیت دارای چه ویژگی بسیار مهمی است؟

در اثبات مالکیت، مهم‌ترین ویژگی مربوط به سوابق مالکیت و مدارک مالکیت است. این موارد عبارتند از:

1. سند مالکیت (سند رسمی)
این مهم‌ترین سند برای اثبات مالکیت است. سند مالکیت رسمی صادر شده توسط اداره ثبت اسناد و املاک، مستند قانونی و رسمی مالکیت محسوب می‌شود.

2. سوابق انتقال مالکیت
برای اثبات مالکیت، باید سوابق انتقال مالکیت از مالک قبلی به مالک کنونی به صورت کامل ارائه شود. این می‌تواند شامل اسناد خرید و فروش، هدیه، ارث و سایر موارد مرتبط باشد.

3. اسناد و مدارک پشتیبان
در کنار سند مالکیت رسمی، اسناد و مدارک پشتیبان مانند صورت‌حساب‌های مالیاتی، قبض‌های خدمات عمومی، قراردادها و سایر اسناد می‌تواند به اثبات مالکیت کمک کند.

4. شهادت شهود معتبر
گواهی شهود معتبر که از مالکیت فرد اطلاع دارند می‌تواند به عنوان سند پشتیبان در اثبات مالکیت مورد استفاده قرار گیرد.

در مجموع، سند مالکیت رسمی به همراه سوابق انتقال مالکیت و اسناد پشتیبان مهم‌ترین ابزار برای اثبات مالکیت هستند. این مدارک باید به صورت کامل و بدون هرگونه ابهام ارائه شوند.لازم به ذکر است که اگر تصرف عدوانی شکل گرفت به آن توجه شود.

سخن پایانی

مالکیت را می‌‌توان از جمله مهم‌ترین مباحث حقوقی دانست که در طول تاریخ بشر همواره برای آن قوانین متعددی تعیین شده است. دارایی‌هایی که در اختیار دارید تحت مالکیت شما هستند و هیچ فرد دیگری دارای حق تصرف بر آن‌ها نیست. در صورت وجود اختلاف در این رابطه، لازم است دادخواست‌‌های گوناگون را به مراجع قانونی ارائه کنید.

همه چیز درباره اثبات مالکیت: شرایط دعوای اثبات مالکیت چیست؟

به‌منظور اثبات مالکیت می‌توان از راهکارهای گوناگونی بهره گرفت. طبیعتاً شما به‌عنوان یک کاربر عادی آمادگی لازم جهت پیگیری چنین پرونده‌هایی را ندارید. به همین دلیل، توصیه می‌‌کنیم که از همان ابتدا به فکر بهره‌گیری از دانش و تخصص بهترین وکیل ملکی باشید. همین حالا با ما تماس بگیرید تا به شما عزیزان یاری برسانیم.همچنین نیاز است بدانید که مجازات استفاده از سند مجهول در قانون مشخص شده است.

 

سوالات پرتکرار

دعوای مالکیت چیست؟

در این نوع دعوا، راجع به مالکیت مال منقول یا غیر منقولی نظیر ماشین، ملک، خانه و زمین دارای سند رسمی یا عادی، اختلاف وجود دارد و خواهان دعوا، با ثبت دادخواست، خواستار صدور رای شایسته، درباره موضوع دعوی می باشد.

مراحل دعوای اثبات مالکیت چیست؟

از مراحل دعوای اثبات مالکیت، ثبت دادخواست این امر از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ضمیمه کردن ادله و مدارک مثبت ادعای مالکیت به دادخواست یا ارائه آن ها در اولین جلسه به دادگاه می باشد.

استعلام برای اثبات مالکیت از چه مراکزی معتبر است؟

استعلام از مراجع رسمی مانند شهرداری‌ها، اداره ثبت اسناد و املاک و سایر نهادهای مرتبط نیز می‌تواند در اثبات مالکیت مؤثر باشد.

administrator

12 نظر به “همه چیز درباره اثبات مالکیت: شرایط دعوای اثبات مالکیت چیست؟”

  • محمد

    اگر یه زمین کشاورزی به دونفر فروخته شده باشه و به هرکدوم از خریدار ها سند دست نویس داده شده باشه در حالی که هر کدوم از خریدارن از وجود فرد دیگر بی اطلاع باشه و بر روی تمامیت زمین ادعای مالکیت تام داشته باشه رای دادگاه چطور خواهد بود آیا گرفتن وکیل کمکی خواهد کرد؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      حق طرفی است که سند مقدم دارد. بله وکیل بسیار کمک‌کننده است

  • ساغر

    اگر فردی برای زمین تحت اختیار فردی دیگه حکم خلع ید بگیره ولی تو دادگاه به هر دلیلی نتونه حرفش رو اثبات کنه آیا فرد دیگر می تونه به دلیل تهمت زدن ازش شکایت کنه؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      خیر دعوای تهمت و افترا فقط در صورت اتهام ارتکاب جرم قابل رسیدگی است. خلع ید اتهام کیفری نیست

  • زهرا نهاوندی

    سلام. برای اثبات مالکیت، ملک خودم می تونم به پسرم وکالت بدم؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      اگر قصد طرح دعوی دارید خیر صرفاً باید به وکیل دادگستری وکالت بدهید

  • علی میری

    سلام. برای اثبات مالکیت مشاعی حتما باید سند رسمی داشته باشم؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      خیر در صورت داشتن اسناد عادی به انضمام شهادت شهود هم می توانید اثبات کنید

  • زهرا

    سلام قولنامه قابلیت ثبت داره؟

  • زهرا

    سلام قولنامه از سال 57 رو میشه ثبت کرد؟

نظر دهید