مطالبه وجه چیست؟ همه چیز درباره انواع مطالبه وجه + نکات شکایت مطالبه وجه

مطالبه وجه

آیا برای شما هم این مشکل به وجود آمده است که به فردی وجهی به عنوان امانت قرض داده باشید و نتوانید آن را پس بگیرید؟ در این صورت چه اقدامی باید انجام دهید؟ آیا از طریق مراجع قانونی و اقامه دعوی مطالبه وجه امکان بازپس‌گیری وجه مورد نظر شما وجود دارد؟ چه اقداماتی باید انجام دهید و به کجا باید مراجعه کنید؟

ما در این مقاله تمامی این اطلاعات را در اختیار شما قرار داده‌ایم؛ اما نکته مهم این است که بدانید هرگز به‌تنهایی نباید برای پرونده‌های حقوقی و قضایی اقدام کنید. بهترین کار این است که از وکلای بسیار حرفه‌ای کمک بگیرید تا شانس پیروزی شما چندین برابر شود. اگر اکنون نیاز به بازپس‌گیری وجه خود دارید این مقاله را بخوانید.

مطالبه وجه چیست؟

یکی از مشکلات حقوقی که می‌تواند افراد را پای میز محاکمه بکشاند، مطالبه وجه است. این دعوی زمانی رخ می‌‌دهد که شخصی مالی را که از فرد دیگری دریافت کرده باشد و در موعد مقرر شده باز پس ندهد. در این دعوی دو نکته حائز اهمیت است. اولین مطلب اینکه وجه گفته شده به طور خاص به پول و وجه نقد اشاره دارد و از جمله دعاوی مالی محسوب می‌شود؛ در نتیجه متناسب باارزش وجه دریافتی، مشخص می‌شود که مرجع صالحه برای رسیدگی شورای حل اختلاف است یا دادگاه عمومی پیگیری پرونده را بر عهده دارد.

مطالبه وجه چیست؟

نکته دیگر در زمینه این دعوی آن است که حتماً باید پس از زمان سررسید شکایت صورت بگیرد و قبل از آن این امکان وجود ندارد. زمانی که مهلت داده شده به فرد بدهکار به پایان رسید، چنانچه وجه را پرداخت نکرده باشد، فرد طلبکار می‌تواند با مراجعه به وکیل برای اقامه دعوی اقدام کند.

قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم سری هم به مطلب خیانت در امانت بزنید.

انواع مطالبه وجه

درست است که اصل دعوی بر سر پرداخت‌نشدن وجه نقد یا به عبارت ساده‌تر پول است؛ اما این وجه می‌تواند در اشکال مختلفی در اختیار فرد بدهکار قرار گرفته باشد. برخی موارد وجه به صورت اسناد عادی و پول به فرد داده می‌شود و در موارد دیگر به صورت چک یا سفته از او اسنادی در اختیار فرد طلبکار است. ما هر دو نوع چک و سفته را بررسی می‌کنیم؛ اما پیش از آن باید برخی نکات را بدانید.

انواع مطالبه وجه

اولین مطلب این است که اگر وجه به صورت چک یا سفته نباشد باید ابتدا وجود دین بر ذمه فرد بدهکار ثابت شود. به عبارت ساده‌تر باید ابتدا ثابت کنید به او پولی داده‌اید که هنوز نتوانسته‌اید آن را پس بگیرید. ممکن است فرد بدهکار بدهی را انکار کند و هرگونه سند را جعلی بخواند. از طرف دیگر اسناد دیگر را نمی‌توانید منتقل کنید، مگر اینکه در انتهای سند ذکر شده باشد که قابلیت انتقال به غیر را دارد. در نهایت نیز اسنادی مانند چک و سفته امکان توقیف اموال را به دادگاه می‌دهند که این امر در مورد اسناد عادی امکان‌پذیر نیست.

 مطالبه وجه سفته

همان‌طور که ذکر شد یکی از اصلی‌ترین اسناد در زمینه دعوی مطالبه وجه، سفته است. فرد طلبکار در این زمینه می‌تواند با واخواست سفته اقامه دعوی کند. این سند نیاز به اثبات دین ندارد و خود نشانه مالی است که فرد بدهکار باید بازپرداخت کند. از طرف دیگر از جمله اسناد معتبر است و دادگاه می‌تواند برای بازپس‌گیری آن حکم به توقیف اموال فرد صادر کند.

 مطالبه وجه چک

ازآنجاکه چک‌ها امروزه به دو دسته قدیمی و صیادی تقسیم شده‌اند باید بدانید که نحوه مطالبه نیز متفاوت است. در زمینه چک‌های عادی و قدیمی، نیاز به اقامه دعوی در دادگاه‌های حقوقی را دارید تا بتوانید وجه خود را پس بگیرید. درحالی‌که چک‌های صیادی دیگر نیاز به رسیدگی ندارند و اجرائیه بدون طی این مرحله صادر می‌شود. در صورتی که در زمینه چک‌های صیادی حکم صادر شده و محکوم علیه از پرداخت سر باز زند، پرونده به بخش اجرای احکام ارسال می‌شود تا بتوان وجه را پس گرفت. که در این گونه موضوعات مشاوره با یک وکیل چک برگشتی قطعا به شما کمک می کند.

مواد مطالبه وجه

آیا می‌دانید چه مواردی در دعوی مطالبه وجه جای دارند و شامل چه مواردی می‌شوند؟ بر اساس مواد ۳۰۱، ۲۶۵ و ۳۰۲ قانون مدنی می‌توان به این سؤال پاسخ داد. بر اساس ماده ۳۰۱ اگر فردی مالی را دریافت کند که به‌عمد یا به سهو به او داده شده که مستحق آن نیست مالک می‌تواند آن را دریافت کند و اگر او از باز پس‌دادن آن سر باز زد، می‌توان اقامه دعوی کرد.

ماده 301 قانون مدنی

بر اساس ماده ۲۶۵ اگر فردی بدون اینکه هیچ دین و قرضی در میان باشد به فرد دیگری مالی بدهد، می‌تواند برای بازپس‌گرفتن آن به دادگاه شکایت کند. در واقع اگر مالی از شما بدون هیچ دلیلی اعم از قرض یا خرید در دست دیگری باشد می‌توانید آن را اقامه کرده و پس بگیرید. هیچ مالی بدون دلیل و به صورت رایگان به فرد دیگری تعلق نمی‌گیرد.

در نهایت نیز در ماده ۳۰۲ گفته شده اگر به‌اشتباه تصور کنید مالی را به کسی مدیون بوده‌اید و به او پرداخت کرده باشید، در صورتی که متوجه اشتباه خود شده‌اید می‌توانید آن را پس بگیرید و دادگاه نیز این حق را به شما می‌دهد که با ارائه اسناد اقامه دعوی کنید.

شکایت مطالبه وجه

شکایت مطالبه وجه

برای اقامه دعوی مطالبه وجه می‌توانید با کمک وکیل شکایت خود را به دادگاه ارسال کنید؛ اما سؤال اینجا است که چه مراحلی را باید طی کنید و برای شکایت چه اقداماتی باید انجام دهید. البته اگر با کمک وکیل خبره این امر را پیش ببرید این امور را او برای شما انجام خواهد داد؛ اما این شکایت با کمک مراحل زیر انجام می‌شود:

  • ارسال اظهارنامه: ابتدایی‌ترین اقدام ارسال اظهارنامه است. البته برای این شکایت این نوع اظهارنامه الزامی ندارد؛ اما می‌توانید ابتدا به‌وسیله اظهارنامه وجه خود را درخواست کنید.
  • تنظیم دادخواست: در صورتی که اظهارنامه کارگر نیفتاد لازم است تا دادخواست تنظیم شود. در صورتی که همه مدارک کامل باشد، پرونده برای پیگیری مراحل خود را طی می‌کند. در صورتی که وجه کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد مرجع صالحه برای رسیدگی شورای حل اختلاف خواهد بود و برای وجوه بیش از آن دادگاه مسئولیت بررسی را بر عهده دارد.

مطالبه وجه سفته بدون واخواست

منظور از واخواست سفته، اقدام قانونی و اقامه دعوی برای بازپس‌گیری آن است. این امر می‌تواند مزایایی را برای فرد طلبکار به همراه داشته باشد؛ اما مطالبه وجه سفته بدون واخواست به این معنا است فردی که سفته در دست دارد از آن به عنوان یک سند تجاری استفاده نمی‌کند و به‌این‌ترتیب از برخی مزایا نیز محروم است. در صورتی که هیچ واخواستی صورت نگیرد، دیگر امکان صدور قرار تأمین و به‌تبع توقیف اموال وجود ندارد. از طرفی افرادی که سفته را ضامن شده یا ظهرنویسی کرده‌اند دیگر هیچ مسئولیتی بر عهده آنان نیست. در نهایت نیز باید به شورای حل اختلاف مراجعه شود.

درخواست مطالبه وجه/ دادخواست مطالبه وجه

دادخواست مطالبه وجه

زمانی که تمایل داشته باشید مال خود را دریافت کنید و فرد بدهکار آن را به شما پرداخت نمی‌کند، لازم است آن را از طریق شکایت و دادخواست یا درخواست مطالبه وجه دریافت کنید. برای نوشتن این دادخواست علاوه بر ذکر اطلاعات شخصی، باید بهای مورد نظر را نیز درخواست کنید. ادله‌ای را که نشان دهد شما وجهی را طلب دارید به همراه اسامی افراد مطلع و شهود ذکر کرده و با یک امضا آن را برای دادگاه ارسال کنید.

در این زمینه برخی نمونه دادخواست‌ها وجود دارد که بر اساس نوع دادرسی می‌تواند در نمونه‌های مختلفی تقسیم‌بندی شود. انتخاب بهترین نمونه که مناسب با شما است را باید با نظر وکیل خود انجام دهید تا دچار مشکلات بعدی نشوید. بخش‌های مختلف فرم را باید پرکرده و متن دادخواست را بنویسید. اطلاعات مختلف از نوع وجه، اسناد و تاریخ‌های آن را نیز باید ذکر کنید.

سخن پایانی

برای هر فردی ممکن است این اتفاق رخ دهد که به فردی پولی قرض دهد و نتواند در موعد مقرر آن را پس بگیرد. در این مواقع دادگاه و قانون حق را به فردی می‌دهند که پول را داده است و اکنون زمان پس‌گرفتن آن رسیده است؛ به همین دلیل در دادگاه فرد می‌تواند آن را اقامه کند.

محمد عطاریان وکیل دادگستری

اقامه دعوی مطالبه وجه یکی از اقداماتی است که برای انجام آن نیاز به ادله و شواهد کافی دارید و لازم است حتماً به سایت وکیل خبره سری بزنید تا بتوانید با کمک وکلای حرفه‌ای این سایت مثل دکتر محمد عطاریان که بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران است،  هرچه سریع‌تر این پول را پس بگیرید؛ پس عجله کنید و برای احقاق حق خود همین‌الان اقدام کنید.

 

سوالات پرتکرار

مطالبه وجه چیست؟

دعوای مطالبه وجه زمانی مطرح می شود که شخصی از دیگری طلب پولی داشته و طرف مقابل حاضر به پرداخت نباشد. در این صورت خواهان می تواند با طرح دعوا در محکمه صالح وجوه مورد نظر خود را مطالبه کند.

مدارک لازم برای مطالبه وجه چیست؟

مدارک شناسایی طلبکار و بدهکار، سند و مدرکی که دال بر طلب باشد (مانند چک، سفته، فاکتور، رسید، قرارداد، فیش بانکی یا پرینت حساب)، در صورت ارسال اظهارنامه، اصل و رونوشت اظهارنامه

برای دریافت مطالبه وجه از چه طریقی بایستی انجام داد؟

لازم است آن را از طریق شکایت و دادخواست یا درخواست مطالبه وجه دریافت کنید.

administrator

11 نظر به “مطالبه وجه چیست؟ همه چیز درباره انواع مطالبه وجه + نکات شکایت مطالبه وجه”

  • مهدی

    من یه پروژه ای داشتم قرارداد 6 ماهه بستیم و امضا کردیم رو کاغذ، بعد به صورت توافقی قرار شد دو ماه دیگه هم ادامه بدیم ولی خب این رو کتبی ننوشتیم و فقط توی صوت با هم توافق کردیم. بعد از 2 ماه کارفرما زد زیرش که این کاری که انجام دادی کار یه ماهه و پول یه ماه رو پیچونده
    الان من با استناد به اون وویس ها و کاری که کردم میتونم ادعای مطالبه وجه داشته باشم؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      صوت‌ ضبط شده به تنهایی نمی‌تواند دلیل محسوب شود. با اتکا به شهادت شهود و همچنین صوت‌های مذکور دعوی مطالبه وجه مطرح کنید.

  • رسول

    من مغازه دارم ، یه مشتری داشتیم اومد جای 5 میلیون تومان 500 کشید من اخر روز کاری این رو متوجه شدم ، طرف رو پیدا کردم بهش گفتم ، منکر موضوع شد ، الان تکلیف چیه با توجه به دوربین مداربسته مغازه و رسید بانک و … میشه ادعای مطالبه وجه کرد؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      بله امکان پیگیری قضایی وجود دارد. قبل از طرح دعوی حتماً اظهارنامه ارسال کنید

  • رامین

    اگر یه مبلغی توسط بانک از حساب کسی به حساب یه فرد اشتباهی واریز بشه و حالا طرف به هر طریقی پول رو از حسابش خارج کرده باشه باید تا زمانی که بشه پول رو از اون فرد بگیریم صبر کنیم یا میشه پول رو از خود بانک خواست چون اونا اشتباه کردند؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      چنانچه مستندات پرداخت شما صحیح است ولی بانک در انجام عملیات بانکی اشتباه کرده، میتوانید به طرفیت بانک طرح دعوی کنید.
      اما اگر بانک مرتکب اشتباه نشده، باید به طرفیت شخص مورد نظر طرح دعوی کنید.

  • دیرباز

    ببخشید اگر مرد در پرداخت مهریه کوتاهی کنه هم میشه با وکیل برای مطالبه وجه اقدام کرد یا باید همون پرونده طلاق رو پیگیری کرد؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      سوالتان مبهم است و نیاز به مشاوره حضوری دارد. رسیدگی به موضوع طلاق روندی متفاوت از مهریه دارد.

  • Mojtaba

    یه سوال دارم اگر پولی رو به یه نفر قرض داده باشیم ولی طرف الان منکر شه که قرض گرفته باید از طریق شکایت خیانت در امانت پیگیری کنیم یا مطالبه وجه؟

  • mobina

    سلام اگر امکانش هست یه لیست از بهترین وکیل های مطالبه وجه تهیه کنید که کار ما راحت تر شه مرسی ازتون

نظر دهید