تحویل مبیع چیست؟ همه چیز در مورد دادخواست الزام به تحویل مبیع

تحویل مبیع چیست؟ همه چیز در مورد دادخواست الزام به تحویل مبیع

تحویل مبیع به معنای تحویل مال خریداری شده از فروشنده به خریدار است و این موضوع بیان می‌دارد که اگر مال خریداری شده، امکان تحویل و انتقال به خریدار را داشته باشد، فروشنده می‌تواند برای تحویل و انتقال آن اقدام کند. در صورتی که این انتقال صورت نگیرد و یا مال از سوی فروشنده از بین برود، فروشنده ملزم به پرداخت قیمت روز ملک به خریدار خواهد بود. در ادامه مقاله به توضیحات بیشتری در رابطه با الزام به تحویل مبیع می‌دهیم و توصیه می‌کنیم به منظور کسب اطلاعات بیشتر تا پایان مطلب با ما همراه باشید. البته لازم به ذکر است که شما بایستی در خصوص مطالبه وجه اطلاعات لازم را بدست بیاورید.شما می توانید در این خصوص با بهترین وکیل حقوقی در تهران مشاوره دریافت کنید.

مبیع چیست

پیش از بررسی الزام به تحویل مبیع به صورت جزئی بررسی می‌کنیم که مبیع چیست؟ عقد بیع جزو رایج‌ترین قراردادهای جامعه است که به صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد و شرایط مخصوص به خود را نیز دارد که حین تنظیم متن قرارداد باید به صورت دقیق مورد رعایت شود.

مبیع، یکی از مهم‌ترین ارکان عقد بیع است که در قانون مدنی، شرایط مربوط به آن ذکر شده و به مال، جنس و یا کالایی گفته می‌شود که مالکیت آن از فروشنده به خریدار انتقال می‌یابد. به عبارتی دیگر، مبیع، مالی است که در ازای ثمن و بهای مشخصی مورد داد و ستد قرار می‌گیرد. از جمله شرایط مبیع می‌توان به موجود بودن آن و معلوم و معین بودن آن، قابلیت نقل و انتقال و تسلیم و همچنین داشتن مالیت و منفعت عقلایی برای آن اشاره کرد. در این بین بهتر است با عقد بیع نیز آشنا شوید که در تعریف آن آمده است:

عقد بیع قرارداد یا عقدی است که به موجب آن شخصی، مالی را در ازای مال دیگر به شخص دیگری واگذار کند (که معمولا پول است)به نحوی که مالک مال (فروشنده)، مالکیت کالای خود را در مقابل پول یا مالی که دریافت می‌کند به طرف مقابل (خریدار) انتقال دهد و طرف نیز در مقابل دریافت کالا، پول یا مال خود را به فروشنده بدهد.

تحویل کالا

 

فرآیند الزام به تحویل مبیع

فرآیند الزام متعهد به ایفای تعهدات قراردادی و تحویل مبیع با توجه به نوع مبیع متفاوت است. در ادامه فرآیند الزام به تحویل مبیع بر اساس نوع مبیع توضیح داده می‌شود.در صورتی که می خواهید از این فرایند بهتر مطلع شوید بهتر است از بهترین وکیل پایه یک دادگستری مشاوره لازم را دریافت نمایید.

  • الزام به تحویل مبیع عین معین

در صورتی که موضوع تعهد، تملیک مالی باشد و متعهد از تحویل موضوع قرارداد امتناع کند، متعهد له می‌تواند دعوای الزام به تسلیم و تحویل موضوع معامله را طرح کند. دعوای الزام به تسلیم یا تحویل موضوع معامله جزو شایع‌ترین دعاوی در کشور به شمار می‌رود. ماده 42 قانون اجرای احکام مدنی در مورد نحوه اجرای حکم الزام به تسلیم عین معین بیان می‌دارد که هرگاه محکوم به عین معین منقول یا غیر منقول باشد و تسلیم آن به محکوم له ممکن باشد، دادورز عین آن را گرفته و به محکوم له می‌دهد.

اگر محکوم به تلف شده یا قابل تسلیم نباشد، می‌توان از ماده 46 قانون اجرای احکام مدنی تبعیت کرد. بر اساس این ماده قانون، در صورتی که محکوم به عین معین باشد و تلف شده یا به آن دسترسی نباشد، قیمت آن با تراضی طرفین تعیین می‌شود. همچنین در صورت عدم تراضی به وسیله دادگاه تعیین و طبق مقررات این قانون از محکوم علیه وصل می‌گردد. اگر محکوم به قابل تقویم نباشد، محکوم له می‌تواند برای دعوای خسارت اقدام کند.

  • الزام به تحویل و تسلیم مبیع کلی فی ذمه

اگر موضوع تعهد از نوع عین کلی فی الذمه باشد، انتخاب فرد کلی با متعهد خواهد بود. قانون‌گذار می‌تواند به متعهد اختیار دهد که فرد متعارفی از کلی را انتخاب کند و به متعهد له تسلیم نماید. به عنوان مثال، التزام به پرداخت وجه در صورت عدم انجام تعهد از سوی بدهکار و عدم التزام وی به حکم دادگاه مبنی بر پرداخت وجه، ا طریق فروش اموال وی در قالب مزایده صورت می‌گیرد.

  • الزام به تحویل مبیع غیر منقول (ملک)

در رابطه با این نوع از دعوای الزام به تحویل مبیع میان قضات اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. معمولا در خصوص دعوی الزام به تحویل مبیع غیر منقول (ملک)، خریدار ملک اول می‌بایست دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک را مطرح کند و پس از آن نسبت به طرح دعوی الزام به تحویل مورد معامله اقدام نماید. لازم به ذکر است که مالک بدون داشتن سند رسمی نمی‌تواند نسبت به دعوی الزام به تحویل مبیع اقدام کند و به نوعی بدون سند رسمی، دعوی خریدار در دادگاه رد می‌شود. در ضمن ممکن است به شما اجرت المثل اموال نیز تعلق بگیرد.

الزام به تحویل مبیع و تنظیم سند رسمی

همانطور که اشاره کردیم، هنگامی که دو نفر عقدی را منعقد می‌کنند، تعهداتی را نیز نسبت به معامله قبول می نمایند و در رابطه با عقد بیع و مخصوصا اموال غیر منقول نیز این موضوع صدق می‌کند. فروشنده باید نسبت به تحویل مبیع و تنظیم سند رسمی در تاریخ مشخص اقدام نماید و خریدار نیز متعهد به پرداخت ثمن در موعد مقرر خواهد بود. در صورتی که فروشنده در زمان مقرر اقدام به تحویل مبیع نکند، خریدار می‌تواند نسبت به طرح دعوای الزام به تحویل مبیع اقدام نماید.

دقت داشته باشید که الزام فروشنده به تحویل مبیع و پرداخت خسارت، ارتباطی به وجود قرارداد رسمی یا کد رهگیری ندارد و حتی اگر قرارداد عادی باشد و یا شاهد زیر آن را امضا نکرده باشد، باز هم الزام فروشنده به تحویل مبیع قابل اجرا خواهد بود.

الزام مبیع

 

دادخواست الزام به تحویل مبیع

طرح دعوای الزام به تحویل مبیع مستلزم تنظیم دادخواست در دادگاه است که در این دادخواست، خواهان لازم است تا به صورت کتبی درخواست رسیدگی به موضوع مبیع را با دعوت از خوانده به دادگاه مطرح کند. پس از عقد قرارداد بیع، خریدار به عنوان مالک می‌تواند هر تصرفی که برای دیگران ضرری نداشته باشد در ملک موردنظر انجام دهد. بطلان عقد بیع نیز در این موضوع مهم است.

در مواقعی ممکن است پیش بیاید که فروشنده از وظیفه‌اش مبنی بر تحویل مبیع خودداری کند؛ در چنین مواقعی، قاضی در مورد دعاوی دادخواست الزام به تحویل مبیع به شخصی که دادگاه به نفع وی تمام شده، این اجازه را می‌دهد که از خوانده خسارت بگیرد. لازم به ذکر است که خسارتی برای عدم انجام تعهد در نظر گرفته نمی‌شود؛ مگر اینکه از زمان انجام عملی کردن تعهدات شخص گذشته باشد. برای نوشتن یک دادخواست خوب پیشنهاد می شود که از بهترین وکیل ثبتی تهران مشاوره دریافت نمایید.

الزام به انجام تعهد

در اکثر قراردادهای حقوقی مجموعه‌ای از تعهدها قرار دارد که هر کدام از طرفین قرارداد باید آن‌ها را اجرا کنند و به آن‌ها پایبند باشند. اگر هرکدام از دو طرف قرارداد در زمانی که تعیین شده تعهدات خود را  انجام ندهند طرف دیگر این امکان را دارد از دادگاه خواستار طرح دعوای الزام انجام تعهد شود. در غیر این صورت می توان تایید فسخ قرارداد را از طرف مقابل در خواست کرد.

دعوای الزام به انجام تعهد یک عنوان کلی به شمار می‌رود که شامل انواع تعهدهاست. اگر بخواهیم به تعدادی از این تعهدها اشاره کنیم می‌توانیم تعهدات ناشی از قراردادهای ملکی مثل تحویل ملک، ساخت ملک و… را نام ببریم. یکی از موارد رایج الزام به انجام تعهد و الزام به تحویل مبیع در پیش خرید آپارتمان اتفاق می‌افتد. در این قرارداد با توجه به اینکه آپارتمان در زمان عقد قرارداد آماده تحویل نیست، فروشنده یا سازنده ملزم به تحویل مبیع در زمان مورد قرارداد و همچنین ملزم به انجام تعهدات دیگر قرارداد است. شما می توانید در این خصوص از  بهترین وکیل ملکی مشاوره دریافت کنید.

نکات مهم در خصوص تحویل مبیع

1. تحویل فیزیکی ملک: پس از انجام معامله رسمی در دفتر اسناد، خریدار باید به صورت فیزیکی ملک را تحویل بگیرد. این شامل تحویل کلیدها و سایر متعلقات ملک می‌باشد.

2. وضعیت ملک: خریدار باید از وضعیت فیزیکی و موجودی ملک اطلاع پیدا کند. این شامل بررسی احتمال وجود بدهی، اشخاص ثالث مدعی حقوق در ملک و سایر موارد است.

3. معرفی به ادارات: فروشنده باید خریدار را به ادارات مربوطه (مانند برق، آب، گاز) معرفی کند تا انتقال سرویس‌ها به نام خریدار انجام شود.

4. تحویل اسناد: فروشنده باید کلیه اسناد و مدارک مربوط به ملک (سند مالکیت، پروانه ساخت، قبوض خدمات و…) را به خریدار تحویل دهد.

5. تعهدات طرفین: هر یک از طرفین باید تعهدات خود در قرارداد را به درستی انجام دهند. این شامل پرداخت کامل ثمن معامله و تحویل ملک است.

با رعایت این نکات، تحویل مبیع به خریدار به صورت قانونی و منظم انجام می‌شود.

نکات مهم حقوقی در خصوص تحویل مبیع

1. تعریف ابطال مبیع: باطل و بی اعتبار شدن قرارداد فروش و بازگشت وضعیت به حالت اولیه.

2. موارد ابطال مبیع: وجود عیب یا نقص در مبیع، عدم امکان تحویل مبیع به خریدار، اشتباه یا اکراه در انعقاد قرارداد.

3. فرایند ابطال: اثبات شرایط ابطال توسط خریدار و ارائه درخواست به مراجع قضایی، صدور رأی ابطال توسط دادگاه.

4. آثار ابطال: باطل شدن کامل قرارداد فروش، مسترد شدن مبیع و وجه پرداختی به خریدار.

5. محدودیت زمانی: اقامه دعوای ابطال در برخی موارد محدود به مهلت قانونی.

سخن پایانی

در این مقاله اشاره کردیم که قرارداد بیع جزو قراردادهای پرکاربرد در جامعه است که در آن مفاهیمی چون مبیع و شرایط قانونی مبیع و همچنین الزام به تحویل مبیع در نظر گرفته می‌شود. الزام به تحویل مبیع جزو تعهدات موجود در قرارداد محسوب می‌شود و طرفین باید آن را رعایت کنند. در صورتی که نیاز به وکیل مجرب برای چنین دعاوی دارید و یا برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با وکیل خبره ارتباط برقرار نمایید. این مجموعه با داشتن سابقه بالا در حل پرونده‌های زیاد، می‌تواند شما را در مشکلات حقوقی شما یاری رساند. همچنین شما می‌توانید با تماس با مجموعه ما از مشاوره رایگان با وکلا و کارشناسان حقوقی وکیل خبره بهره‌مند شوید.

 

سوالات متداول

1- الزام به تحویل مبیع دعوایی مالی است یا غیر مالی؟

به دعای که راجع به مال و حقوق مربوط به آن مال است، دعاوی مالی می‌گویند و الزام به تحویل مبیع نیز جزو دعاوی مالی به شمار می‌روند.

2- هزینه دادرسی پرونده الزام به تحویل مبیع چقدر است؟

دعوای الزام به تحویل یا تسلیم مبیع جزو دعاوی مالی محسوب می‌شود و هزینه دادرسی آن تابع دعاوی مالی خواهد بود؛ به این صورت که اگر مبیع مال غیر منقول باشد، بهای خواسته شده بر اساس قیمت منطقه‌ای و بهای معاملاتی ملک محاسبه می‌شود.

3- دادگاه صالح به رسیدگی در دعوی الزام به تحویل مبیع کدام است؟

دادگاه صالح در چنین دعاوی با توجه به موضوع مبیع منقول یا غیرمنقول متفاوت خواهد بود؛ در صورتی که مبیع از اموال منقول مانند خودرو یا مواد اولیه کارخانه‌ها مثل پارچه باشد، دادگاه محل تنظیم قرارداد، صلاحیت رسیدگی بر پرونده را دارد. اگر هم مبیع غیر منقول مانند خانه و زمین باشد، دادگاه محل وقوع ملک صلاحیت رسیدگی بر پرونده را خواهد داشت.

4- برای دادخواست تحویل مبیع از چه وکیلی کمک بگیرم؟

شما برای این کار می توانید از وکیل ملکی مشاوره های لازم را دریافت کنید.

administrator

4 نظر به “تحویل مبیع چیست؟ همه چیز در مورد دادخواست الزام به تحویل مبیع”

  • ارزو

    ایا شاخه گل خشک می تواند به عنوان مبیع باشد؟

  • ساناز

    اگر خریدار از جایی خرید کرده باشد که فروشگاه پیک شخصی داشته باشه و کالای خریداری شده رو هم با همون پیک های شخصی خودش ارسال کنه اما تو راه رساندن کالا اون محصول صدمه ببینه میشه از فروشنده شکایت کرد؟ من به خودش می گم برگشته می گه که من دادم دست پیک تقصیر من نیست از طرفی هم پیک یه آدمی که بدبخته خودش دلم نمیاد تحت فشار بذارمش گرچه اگه بخوام هم بهش سخت بگیرم که تا بتونه پول منو جور کنه زمان زیادی گذشته

نظر دهید