- نویسنده
- 6 نظر
- 1450 بازدید
معنی تادیه چیست؟ خسارت تاخیر تادیه از چه زمانی محاسبه میشود؟ خسارت تاخیر تادیه شامل چه مواردی است؟ تاخیر تادیه سفته و تاخیر تادیه چک چه تفاوتی دارند؟ خسارت تاخیر تادیه در رد مال کلاهبرداری چیست؟ مطالبه خسارت تاخیر تادیه در کلاهبرداری چگونه است؟ اینها تنها برخی از سوالاتی است که ممکن است در مواجهه با خسارت تاخیر تادیه با آنها برخورد کرده باشید.
تادیه در لغت به معنای ادا کردن و پرداخت کردن است و خسارت تأخیر تأدیه یعنی فردی که دینی را بر گردن دارد باید خسارت تأخیر آن را پرداخت کند. در ادامه به توضیحات مفصلی در رابطه با خسارت تاخیر تأدیه میپردازیم و توصیه میکنیم که تا پایان با ما همراه باشید.
تاخیر تادیه چیست؟
خسارت تاخیر تادیه به خسارت ناشی از کاهش ارزش پول میگویند که مدیون یا بدهکار باید به دائن یا طلبکار پرداخت کند. برطبق ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، در هر دعوایی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج باشد و پس از مطالبه داین (طلبکار) و تمکن مدیون، مدیون (بدهکار) از پرداخت امتناع کند، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، تغییر شاخص سالانه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی تعیین میشود. سپس دادگاه با محاسبه این تغییر شاخص سالانه، آن را مورد حکم قرار میدهد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه کنند.
به خسارت تاخیر تأدیه، خسارت تاخیر نیز میگویند و درواقع، به معنای خسارتی است که بر اثر تاخیر در پرداخت یک بدهی یا انجام یک التزام مالی صورت میگیرد. خسارت تأخیر تأدیه معمولا به صورت قراردادی در قراردادهای مالی اعمال میشود و مقادیر و شرایط آن به صورت صحیح مشخص می شود. بنابراین میتواند با توجه به شرایط و موارد مختلف، به صورتهای مختلفی باشد.
قبل از خواندن ادامه مطلب از شما دعوت می کنیم مطلب استرداد ثمن معامله را بخوانید.
شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه
یکی از مهمترین مواردی که در خسارت تاخیر تادیه مورد بحث قرار میگیرد، شرایط دریافت خسارت تأخیر تأدیه است که بدهکاران و طلبکاران باید مدنظر قرار دهند. در این بخش به این شرایط میپردازیم.
- در دریافت خسارت تاخیر تأدیه با یک دین مالی وجود داشته باشد و این دین میتواند به صورت صدور چک یا انعقاد قراردادها و عقود پیشبینی شده در قانون مدنی باشد.
- در خسارت تأخیر تادیه، دلیل دین مالی ایجاد شده باید مشروع و به صورت قانونی باشد و این سبب دین مالی، مواردی مانند ربا، شرطبندی و قمار و غیره را شامل نمیشود.
- یکی دیگر از شرایط خسارت تاخیر تادیه این است که بدهکار به دلیل قرارداد یا چک علیرغم تمکن مالی از پرداخت دین و وجه چک به طلبکار خودداری کرده باشد.
- در این خسارت تاخیر، دین مورد نظر باید از نوع وجه رایج مملکت باشد.
- تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه در خسارت تأخیر تأدیه باید از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه وجه طلبکار، صورت گرفته باشد. البته این شرط در خصوص چک در نظر گرفته نمیشود.
- یکی از شرایط مهم خسارت تاخیر تأدیه این است که مطالبه دین توسط طلبکار به مجکمه اثبات شود. در اثبات مطالبه دین به محکمه، طلبکار باید مطالبه دین از بدهکار را پس از تاریخ سررسید دین به محکمه اثبات کند (به جز در خصوص چک، مهریه و اسناد موضوع آییننامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا). از جمله مواردی که میتوانند اثبات مطالبه دین توسط طلبکار کمککننده باشند میتوان به اظهارنامه الکترونیکی، پیامک، شهادت شهود بر مطالبه دین به صورت شفاهی یا اقرار بدهکار بر این امر اشاره کرد.
خسارت تاخیر تادیه از چه زمانی محاسبه میشود
مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه میان خسارت تأخیر تأدیه ناشی از عدم پرداخت وجه چک در موعد مقرر و دیون مالی ناشی از قراردادها متفاوت است که در این بخش به بررسی هرکدام از این دو میپردازیم.
- خسارت تاخیر تأدیه برای دیون مالی براساس ماده 522 قانون آئین دادرسی مدنی پس از سررسید و از زمان درخواست طلب توسط طلبکار محاسبه میشود. در صورتی که تغییر فاحش قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، صورت گرفته باشد، مبلغ خسارت با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه مورد حکم قرار میگیرد.
- مبدأ محاسبه خسارت تاخیر تأدیه ناشی از عدم پرداخت وجه چک براساس ماده 2 قانون صدور چک، تبصره الحاقی به این ماده، قانون استفساریه تبصره الحاقی به ماده 2 و آخرین رای وحدت رویه در خصوص تاخیر تادیه، از تاریخ مقرر برای پرداخت چک آن و برمبنای نرخ تورم تاریخ چک محاسبه میشود.
همان طور که در سایت civilica به آن اشاره شده:
قانون گذار در ماده ۵۲۲ شرایطی را جهت تعلق خسارت تاخیر تادیه مقرر نموده است که برخی مخصوص طلبکار است که شامل مطالبه می باشد که شامل مطالبه اصل طلب و مطالبه خسارت تاخیر تادیه می باشد. مطالبه باید توسط طلبکار اثبات گردد.
نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه در پرداخت دین
نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه برای موارد مختلف ممکن است متفاوت باشد. در حالت کلی این خسارت تاخیر بر مبنای شاخص ماهانه تورم اعلام شده از طرف بانک مرکزی و مطابق با فرمول ضرب مبلغ اصلی دین در شاخص ماهانه تاریخ پرداخت و تقسیم بر عدد شاخص ماهانه تاریخ سررسید دین محاسبه میشود.
امروزه وبسایتهای مختلفی خدمات محاسبه آنلاین خسارت تأخیر تأدیه را انجام میدهند و حتی برخی اپلیکیشنها نیز میتوانند این امکان را برای شما فراهم کنند. برای محاسبه خسارت تأخیر تأدیه به صرت آنلاین میتوانید پس از انتخاب سایت یا اپلیکیشن مدنظر خود، بسته به محاسبه خسارت تأخیر تأدیه در خصوص دین مالی یا چک، تاریخها و اعداد خواسته شده را وارد کنید. با کلیک بر روی دکمه محاسبه، میزان خسارت تأخیر تادیه سالانه و ماهانه مربوط به دین شما نشان داده میشود. به طور کلی به این صورت می شود:
با توجه به فرمولی که در سایت بانک مرکزی ارائه شده است، برای محاسبه ارزش پول در زمان جدید، ابتدا باید مبلغ بدهی را در شاخص تورم زمان جدید ضرب کرده و سپس نتیجه را بر شاخص تورم زمان سررسید بدهی تقسیم کنیم.
به طور کلی، فرمول برای محاسبه ارزش پول در زمان جدید به شرح زیر است:
(شاخص تورم زمان سررسید بدهی / شاخص تورم زمان جدید) × مبلغ بدهی = ارزش پول قدیم در زمان جدید
این فرمول برای محاسبه مبلغ بدهی اصلی به اضافه خسارت تاخیر تادیه (که معمولاً ناشی از تورم است) استفاده میشود. در صورت تمایل به محاسبه خسارت وارد شده بدون مبلغ بدهی اصلی، کافی است مبلغ بدهی اصلی را از نتیجه محاسبه فوق کم کنیم. برای نتیجه بهتر، می بایست از بهترین وکیل تهران، مشورت لازم را انجام دهید.
در ادامه برخی از موارد خسارت تأخیر تأدیه را مورد بررسی قرار میدهیم.
-
خسارت تاخیر چک
چک یک سند تجاری محسوب میشود و با توجه به اینکه اعتبار سند رسمی را دارد، بنابراین فراتر از یک سند عادی خواهد بود. درواقع چک دارای امتیازات ویژهای است که یکی از این امتیازات این است که تاریخ سررسید چک، به عنوان تاریخ محاسبه مبدا خسارت تأخیر تأدیه در نظر گرفته میشود. در صورت صدور گواهی عدم پرداخت چک توسط بانک، طلبکار میتواند دین خود را از مدیون طلب کند و برای عدم پرداخت دین اقدام نماید. در این رابطه یک وکیل چک بهتر می تواند شما را راهنمایی کند.
تبصره الحاقی ماده 2 قانون اصلاح موادی از قانون صدور چک، به صراحت به این موضوع اشاره میکند.
-
خسارت تاخیر سفته
سفته نیز مانند چک یک سند تجاری محسوب میشود ولی از قابلیتهای کمتری نسبت به چک برخوردار است. خسارت تاخیر تأدیه در سفته مانند سایر رسیدهای عادی از تاریخ تقدیم دادخواست محاسبه محاسبه میشود.
-
خسارت تاخیر تأدیه وجه نقد
اگر دین موردنظر در خسارت تأخیر تادیه، وجه نقدی باشد که به خاطر یک قرارداد یا سند رسمی عادی باید پرداخت شود، ملاک محاسبه خسارت تاخیر، تاریخ تقدیم دادخواست خواهد بود. در این خصوص مانند سایر رویههای حاکم در دادگاهها با طرح دعوی، مطالبه طلب توسط طلبکار بر دادگاه نیز مسجل میشود.
نحوه مطالبه خسارات دادرسی:
خسارات دادرسی را می توان به دو صورت مطالبه کرد:
ضمن دادخواست اصلی : خواهان می تواند به طور همزمان با طرح دعوای اصلی، خسارات دادرسی را نیز از خوانده مطالبه کند.
به طور مستقل : در صورتی که دادخواست اصلی خاتمه یافته و خواهان مستحق دریافت خسارت دادرسی باشد، می تواند به طور جداگانه، دادخواست مطالبه خسارت دادرسی را به دادگاه صالح تقدیم نماید.
شما می توانید برای انجام این کار از بهترین وکیل در سعادت آباد مشاوره لازم را دریافت کنید.
روش ادعای خسارت به دلیل تأخیر در پرداخت چگونه است؟
برای مطالبه خسارت به دلیل تأخیر در پرداخت، نیاز است که یک دعوای قضایی به دادگاه صالح تقدیم شود که صلاحیت رسیدگی به این موضوع را دارد. در اینجا، خسارت به دلیل تأخیر در پرداخت میتواند به صورت همزمان با ادعای اصلی یا به طور جداگانه مطرح شود، به شرطی که اثبات شود دین اصلی مطالبه شده یا حکم محکومیت صادر شده است.
علاوه بر این، میتوان از طریق دفاتر خدمات قضایی، قبل یا همزمان با ارائه دعوای اصلی، ادعای تأخیر در پرداخت را مطرح کرد. در این روش، دادخواست همراه با ضمایمی که شامل دلایل مدیونیت شامل قرارداد یا تصویر چک و گواهی عدم پرداخت میشود، به دادگاه صالح ارسال میشود. پس از بررسی مدارک و شنیدن اظهارات طرفین، حکم به پذیرش یا رد داده میشود. در مواردی نیز بنا بر پرونده ممکن است حکم به تحویل مبیع نیز داده شود.
مهم ترین نکات در تاخیر تادیه چیست؟
1. علت تأخیر: علت و دلیل اصلی تأخیر در پرداخت، بسیار مهم است. آیا این تأخیر به دلیل مشکلات مالی موقت طرف متعهد است یا به دلایل دیگری رخ داده است؟ شناخت علت تأخیر کمک میکند تا بتوان راهکار مناسب را اتخاذ کرد.
2. مدت زمان تأخیر: طول مدت تأخیر در تادیه نیز بسیار اهمیت دارد. تأخیر کوتاهمدت با تأخیر بلندمدت متفاوت است و ممکن است نیاز به رویکردهای متفاوتی داشته باشد.
3. سابقه طرفین: آیا طرف متعهد پیشینهای از تأخیر در تادیه دارد یا این اولین بار است که چنین اتفاقی رخ میدهد؟ سابقه و رفتار گذشته طرفین در تعیین راهکار مؤثر است.
4. تأثیر تأخیر بر طرف دیگر: میزان خسارت و زیانهای وارده به طرف دیگر به دلیل تأخیر تادیه، از اهمیت ویژهای برخوردار است و باید در نظر گرفته شود.
5. شرایط قراردادی: شرایط و مفاد قرارداد در خصوص تأخیر تادیه و پیامدهای آن نیز باید مورد بررسی قرار گیرد. در این خصوص ممکن است، به استرداد ثمن معامله ختم شود.
در مجموع، ترکیب این عوامل و ویژگیها تعیینکننده مهمترین ویژگی در تأخیر تادیه است و میتواند راهکار مناسب را مشخص کند.
طبق قوانین ایران، تأخیر در تأدیه بدهی تا چه زمانی قابل شکایت است؟
در این خصوص، باید به موارد زیر توجه داشت:
1. سقف زمانی شکایت: طبق قانون، طلبکار باید ظرف مدت 10 سال از تاریخ سررسید بدهی، نسبت به مطالبه آن اقدام کند.
2. شروع محاسبه مهلت 10 ساله: مهلت 10 ساله از زمان رسیدن به سررسید بدهی (موعد پرداخت) شروع میشود. به عبارت دیگر، اگر بدهی مربوط به تاریخ 1 تیر 1400 باشد، طلبکار تا 1 تیر 1410 (10 سال) فرصت دارد تا نسبت به مطالبه آن اقدام کند.
3. امکان توقف مهلت: در صورتی که طلبکار به هر دلیلی نتواند در این مهلت 10 ساله اقدام به مطالبه بدهی کند (مانند فرار بدهکار)، این مهلت متوقف شده و از زمان رفع آن مانع، مهلت 10 ساله مجدد شروع میشود.
بنابراین، در صورت تأخیر در تأدیه بدهی، طلبکار باید حداکثر ظرف 10 سال از تاریخ رسیدن به سررسید نسبت به مطالبه آن اقدام کند، در غیر این صورت امکان طرح شکایت از بین میرود.لازم به ذکر است که ممکن بوده در نتیجه فک رهن نیز صورت بگیرد.
سخن پایانی
همانطور که مشاهده کردید، مقصود از خسارت تاخیر تادیه خسارت ناشی از دیرکرد در پرداخت وجه چک یا دیون مالی ایجاد شده به موجب قراردادها و عقودی نظیر عقد قرض، بیع و غیره است. شما برای محاسبه این خسارت تادیه میتوانید از وبسایتها و اپلیکیشنهای موجود نیز استفاده کنید. البته که خسارت تاخیر تأدیه بر مبنای شاخص ماهانه تورم اعلام شده از طرف بانک مرکزی و مطابق با فرمول ضرب مبلغ اصلی دین در شاخص ماهانه تاریخ پرداخت و تقسیم بر عدد شاخص ماهانه تاریخ سررسید دین محاسبه میشود.
برای صورت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با وکلای ماهر مثل آقای محمد عطاریان ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
تاخیر تادیه چیست؟
خسارت تاخیر تادیه به خسارت ناشی از کاهش ارزش پول میگویند که مدیون یا بدهکار باید به دائن یا طلبکار پرداخت کند.
نحوه نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه به چه صورت است؟
خسارت تاخیر بر مبنای شاخص ماهانه تورم اعلام شده از طرف بانک مرکزی حساب می شود.
خسارت تادیه از چه زمانی حساب می شود؟
پس از سررسید و از زمان درخواست طلب توسط طلبکار محاسبه میشود.
نحوه شکایت تاخیر تادیه به چه صورت است؟
برای مطالبه خسارت به دلیل تأخیر در پرداخت، نیاز است که یک دعوای قضایی به دادگاه صالح تقدیم شود که صلاحیت رسیدگی به این موضوع را دارد.
ماهیت تاخیر تادیه چیست؟
خسارات دادرسی یکی از جنبه های مهم دعاوی حقوقی است که شناخت آن برای احقاق حقوق و حمایت از اصحاب دعوا ضروری می باشد.
صبا
سلام فرمول تاخیر تادیه چیست؟
VakileKhebreh
با سلام
شاخص سال سررسید تقسیم بر شاخص سال پرداخت ضرب در مبلغ
مجید
سلام خسارت رو به صورت ارز دیجیتال می تونم دریافت کنم؟
VakileKhebreh
با سلام
خیر
مهدی
یه سوالی ذهن منو مشغول کرده می خواستم بدونم که این تاخیر تادیه که می گین تو ایران از نظر شرعی و قانونی درسته واقعا؟ چون مطابق چیزی که شما نوشته بودین من اینطور برداشت کردم که این همون ربا و نزوله حالا به یه شکل دیگه شاید من بد متوجه شدم حالا اگه امکانش هست یکم بیشتر توضیح بدین
VakileKhebreh
با سلام
خسارت تأخیر تأدیه به معنی ضرر و زیانی است که از بابت دیر دریافت کردن حقتان به شما وارد می شود. این ضرر و زیان در قالب وجه التزام قراردادی یعنی قیمتی که خودتان توافق می کنید و یا مطابق نرخ تورم بانک مرکزی قابل تعیین است. هیچ اشکال شرعی و قانونی ندارد و با ربا و نزول متفاوت است.