بررسی جرم سرقت و انواع آن| دزدی در قانون چه مجازاتی دارد؟

دزدی یا سرقت

جرم سرقت یکی از جرایمی است که بر علیه اموال و مالکیت افراد رخ می‌دهد و با توجه به اینکه همیشه عده ای به دنبال نقض مالکیت خصوصی افراد هستند، جرم سرقت بسیار مورد جدی در کشور محسوب می‌شود. در حالت کلی، برداشتن و استفاده یک شیء بدون اجازه از فرد یا افراد صاحب اختیار به معنی سرقت است که در قانون به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌گردد. در این مقاله با بررسی جرم سرقت و انواع آن و همچنین مجازات در نظر گرفته شده برای آن‌ها، توضیحات بیشتری برای شما فراهم می‌آوریم.شما می توانید در خصوص جرم سرقت به وکیل کیفری مراجعه نمایید.

سرقت

سرقت چیست

بر اساس ماده 267 قانون مجازات اسلامی، سرقت به معنای ربودن مال غیر است و برای تحقق آن لازم است تا سه رکن اصلی آن وجود داشته باشد که عبارتند از:

  • عنصر مادی جرم سرقت که همان رفتار مجرمانه‌ای است که از فرد سر می‌زند و می‌تواند یکی از موارد ربودن مانند کیف قاپی و غیره باشد.
  • عنصر معنوی جرم سرقت که به معنای قصد و نیت مجرم برای انجام سرقت است.
  • عنصر قانونی جرم سرقت و بر اساس آن هنگامی که سرقتی شکل می‌گیرد، با توجه به قوانین تعیین شده، جرم محسوب می‌شود.

انواع سرقت

جرم سرقت در قانون مجازات اسلامی به دو دسته کلی تقسیم می‌شود که در ادامه به بررسی هر کدام از این موارد می‌پردازیم.

– سرقت حدی

سرقتی که توسط شرع تعیین شده و مجازات آن حد است، سرقت حدی نام دارد و به این معناست که بالاترین مجازات برای آن در نظر گرفته می‌شود. در این مورد، قانون‌گذار نمی‌تواند آن را تغییر دهد و این از ویژگی‌های مهم سرقت حدی به شمار می‌رود. لازم به ذکر است که سرقت حدی حتی مشمول عفو رهبری نیز نمی‌شود. سرقت حدی شامل شرایط مختلفی است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم. به طور در کلی در خصوص تعریف عفو رهبری می توانید به سایت leader مراجعه کنید.

شرایط تحقق جرم سرقت حدی در قانون

برای اینکه سرقت حدی تحقق یابد، لازم است تا شرایطی فراهم باشد که در ادامه با این موارد آشنا خواهید شد:

  • شی ربوده شده حتما مال منقول باشد.
  • مال در جایی که عرفا حرز و مانع از سرقت باشد، قرار داشته باشد.
  • سارق حرز را بشکند و مال را بردارد.
  • سارق باید مال را از حرز خارج کند.
  • سرقت و هتک حرز مخفیانه انجام شود.
  • سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد.
  • ارزش مال خارج شده از حرز باید دارای ارزشی معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک یا حدود یک گرم طلا باشد.
  • مال سرقتی شامل اموال دولتی، عمومی، وقف عام یا وقف عام نباشد.
  • سرقت در زمان قحطی انجام نشده باشد.
  • مالک مال سرقتی، از سارق شکایت کند.
  • مالک مال سرقتی قبل از اثبات سرقت، سارق را نبخشد.
  • قبل از اثبات سرقت، مالک مال سرقت شده را تحت ید خود قرار نداده باشد. خواه از طریق صلح یا خرید و فروش.
  • سارق قبل از اثبات جرم، مال سرقت شده را به مالکیت خود در نیاورد.
  • مال سرقت شده در زمره اموال مغصوب یا اموال سرقت شده قرار نگیرد. شما می توانید در این خصوص از بهترین وکیل غرب تهران کمک بگیرید.

 

– سرقت تعزیری

سرقت تعزیری خود به به دو نوع ساده و مشدد تقسیم می‌شود:

  • سرقت تعزیری ساده

در صورتی که مال ربوده شده زیر 20 میلیون تومان ارزش داشته و سارق سابقه‌ای نداشته باشد، با رضایت شاکی، جرم وی بخشیده می‌شود و مجازات نمی‌گردد.

  • سرقت تعزیری مشدد

این نوع سرقت تعزیری تنها در شرایط خاصی رخ می‌دهد. به عنوان مثال: تعداد بالای سارقین، سرقت در مکان و زمان خاص، سرقت مسلحانه که تمامی این موارد باعث تشدید جرم می‌شوند.

شرایط تحقق جرم سرقت تعزیری

از شرایط تحقق جرم سرقت تعزیری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرقت در شب انجام شده باشد.
  • سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
  • یک یا چند نفر از سارقین سلاح گرم یا سرد همراه داشته باشند. خواه ظاهر باشد یا مخفی. همچنین سلاح استفاده شده باید واقعی باشد.
  • سارقین از دیوار بالا رفته و حرز را شکسته باشند و یا اینکه از کلید ساختگی استفاده کنند. سارقین با لباس و عنوان مستخدم دولتی و معرفی خود به عنوان مامور دولتی اقدام به سرقت کرده باشد و این سرقت در محل سکونت صورت گرفته باشد.
  • سرقت همراه با آزار و اذیت باشد. برای اثبات جرم دزدی می توانید به وکیل پایه یک دادگستری مراجعه کنید.

مجازات سرقت

مجازات سرقت

مجازات سرقت برای هر کدام از سرقت‌های حدی و تعزیری متفاوت خواهد بود که در ادامه به بررسی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

مجازات سرقت حدی

بر اساس ماده 278 قانون مجازات اسلامی، مجازات سرقت بسته به اینکه چند بار تکرار شده است، متفاوت خواهد بود که در ادامه به تفکیک به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

  • مجازات سرقت حدی برای بار اول

در این صورت، مجازات فرد مجرم، قطع 4 انگشت دست راست است که کف دست و شست مجرم باقی می‌ماند. در صورتی که مجرم دست راست نداشته باشد، حکم بر اساس یکی از مجازات‌های سرقت تعزیری اجرا می‌شود.

  • مجازات انواع سرقت حدی برای بار دوم

در این صورت، مجرم به قطع پای چپ محکوم می‌شود که نصف قدم پا تا جایی برای مسح باقی می‌ماند. در این مورد هم اگر مجرم پای چپ نداشته باشد، حکم بر طبق یکی از احکام سرقت تعزیری اجرا خواهد شد.

  • مجازات سرقت حدی برای بار سوم

در این صورت، مجرم به حبس ابد محکوم می‌شود که اگر سارق در طول حبس توبه کرده و مقام قضایی مصلحت بداند، وی شامل عفو می‌گردد و مقام قضایی می‌تواند مجازات مجرم را به تعزیری تغییر دهد.

  • مجازات سرقت حدی برای بار چهارم

تکرار سرقت برای بار چهارم حتی اگر سارق در زندان باشد، حکم اعدام را در پی خواهد داشت.

مجازات سرقت تعزیری

ماده 651 قانون مجازات تعزیرات اسلامی بیان می‌دارد که مجازات سرقت تعزیری از 5 تا 20 سال حبس متفاوت خواهد بود و مجرم به 74 ضربه شلاق نیز محکوم می‌شود.

مراحل شکایت از جرم سرقت

شکایت از جرم سرقت شامل مراحل زیر می‌شود:

1- ابتدا لازم است تا یک شکواییه اصولی تنظیم شود که بدین منظور بهتر است تا با یک وکیل مجرب و زبده مشورت کنید.

2- پس از تنظیم شکواییه، لازم است تا به دفتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کنید و شکایت خود را در سامانه ثنا ثبت نمایید. سپس در انتظار تعیین وقت رسیدگی از سمت مرجع قضایی صالح باشید.

3- شکواییه پس از ثبت در سامانه ثنا، به دادسرا ارجاع داده می‌شود و مورد بررس تحقیق بازپرس پرونده قرار می‌گیرد. پس از اثبات مجرمیت، بازپرس قرار به جلب دادرسی را صادر و این موضوع را به دادستان اعلام می‌کند. سپس دادستان پس از احراز مجرمیت فرد، کیفر دادخواست را صادر می‌کند و پرونده به منظور رسیدگی نهایی به دادگاه کیفری صالح ارجاع داده می‌شود.

4- پس از ارجاع پرونده به دادگاه کیفری و تعیین وقت رسیدگی، این موضوع به شما و یا وکیلتان ابلاغ می‌شود و با شروع روند رسیدگی به پرونده و با بررسی ادله‌های ارائه شده توسط قاضی، محکومیت فرد انجام شده و مجرم طبق قانون مجازات می‌گردد. و اما می توان در تعریف شکوایه گفت:

 شکواییه یا شکایت نامه، یک برگه یا فرم مخصوص است که فرمت آن، از سوی قوه قضاییه تعیین گردیده و شاکی پرونده کیفری، موظف است تا با تکمیل و ارسال آن، برای طرح شکایت کیفری خود در مرجع صالح کیفری اقدام نماید.

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با جرم سرقت و انواع مختلف آن آشنا کنیم که در حالت کلی به دو نوع حدی و تعزیری تقسیم می‌شود. برای پیگیری مراحل شکایت جرم سرقت لازم است تا با وکلای مجربی در ارتباط باشید که در این راستا توصیه می‌کنیم با وکلا و مشاورین وکیل خبره تماس بگیرید. تجربه بالا در زمینه پرونده‌های مختلف و دانش بالای وکلای ما در مجموعه وکیل خبره می‌تواند شما را در حل پرونده جرم سرقت یاری رساند.

نحوه اثبات سرقت از محل کار

در قسمت قبل حکم یا مجازات سرقت و دزدی از محل کار توسط کارگران مورد بحث قرار گرفت . اما مانند سایر انواع سرقت ها همچون سرقت طلا از خانه ، اثبات سرقت موضوع بسیار مهمی است که شاکی باید به آن توجه داشته و متشاکی نیز اگر بی گناه است باید با توجه به نحوه اثبات سرقت در محل کار توسط شاکی ، از خود دفاع نماید .

به طور کلی نحوه اثبات سرقت یا دزدی از محل کار همچون سایر انواع سرقت ، نظیر سرقت از صندوق امانات بانک، می تواند با استناد به هر یک از ادله اثبات دعوای کیفری همچون اقرار خود فرد سارق و شهادت شهود یا مطلعین صورت گرفته و یا اینکه شاکی با ارائه اسناد و مدارک و قرائنی همچون فیلم های دوربین مداربسته بتواند سرقت از محل کار را اثبات نماید و به موجب این مدارک ، قاضی علم بر سرقت از محل کار پیدا کند .

ذکر این نکته ضروری است که بر اساس قانون و به موجب اصل برائت ، این شاکی است که باید اقدام به اثبات سرقت از سر کار نموده تا متهم به مجازات محکوم شود و در وهله اول ، متهم به دزدی از محل کار از اثبات بی گناهی خود معاف است و اگر شاکی دلیلی برای اثبات سرقت نداشته باشد ، شکایت وی رد می شود . اما زمانی که شاکی ادله ای محکمه پسند ارائه نمود ، این بار نوبت متهم است که از خود دفاع کند .

مفهوم سرقت معنوی

سرقت معنوی (Plagiarism) به اقدام شخصی برای استفاده از آثار، ایده‌ها، متون یا خلاقیت‌های دیگران به عنوان آثار خود بدون اجازه و ذکر منبع آن‌ها اطلاق می‌شود.

برخی مصادیق سرقت معنوی عبارتند از:

1. کپی کردن کلی یا جزئی متن، مقاله، پایان‌نامه یا تحقیق دیگران بدون ذکر منبع.

2. بازنویسی متن‌های دیگران با تغییرات جزئی بدون ارجاع به منبع اصلی.

3. استفاده از ایده‌ها، نظریه‌ها یا یافته‌های تحقیقاتی دیگران بدون ذکر منبع.

4. قرار دادن نام خود به عنوان نویسنده یا همکار روی اثری که سهم چندانی در آن نداشته‌اید.

5. ترجمه متن دیگران بدون ذکر منبع اصلی.

سرقت معنوی خلاف اصول اخلاقی و گاهی قانونی است و می‌تواند موجب مجازات‌هایی مانند اخراج از دانشگاه، محرومیت از فرصت‌های شغلی و حتی پیگرد قانونی شود. حفظ امانتداری علمی و ذکر صحیح منابع از اصول اساسی نگارش علمی است.

نکته مهم در خصوص جرم سرقت

مهم ترین نکته در جرم سرقت، موضوع اثبات تحقق عناصر تشکیل دهنده جرم سرقت است. برای اثبات وقوع جرم سرقت، باید عناصر زیر به طور کامل محرز شود:

1. عنصر مادی: مرتکب باید مال منقول دیگری را به طور غیرقانونی و بدون اجازه صاحب مال، به تصرف خود درآورده باشد.

2. عنصر روانی (قصد جنایی): مرتکب باید با قصد تصرف غیرقانونی و تملک مال غیر، اقدام به سرقت کرده باشد.

3. علم به مال غیر بودن: مرتکب باید می دانسته که مال متعلق به دیگری است و حق تصرف در آن را ندارد.

در صورت احراز این سه عنصر به طور کامل، جرم سرقت محقق خواهد شد و متهم مسئول کیفری خواهد بود. بنابراین اثبات این عناصر از مهم ترین موضوعات در پرونده های سرقت است.شما می توانید در صورت سرقت اموال خود از بهترین وکیل حقوقی در تهران کمک بگیرید.

سوالات متداول

1- سرقت به چه معناست؟

سرقت در قانون ایران به معنای ربودن مال از غیر است که بدون رضایت صاحب آن، به صورت پنهانی و مخفیانه انجام می‌شود. همچنین جرم سرقت مانند جرم‌های دیگر دارای 3 رکن قانونی، روانی و مادی است.

2- آیا سرقت در قانون جزا انواع مختلفی دارد؟

بله، از انواع سرقت در قانون جزای ایران می‌توان به سرقت حدی و سرقت تعزیری اشاره کرد که در متن مقاله به توضیحات بیشتر آن پرداختیم.

3- برای جرم سرقت تعزیری چه مجازاتی در نظر گرفته شده است؟

مجازات انواع سرقت تعزیری از 5 تا 20 سال متفاوت است و همچنین سارق به 74 ضربه شلاق محکوم می‌شود.

4- کیف‌قاپی و جیب‌بری چه مجازاتی دارد؟

قانون مجازات اسلامی برای مجرمین جرم کیف‌قاپی و جیب‌بری، مجازات 1 تا 5 سال حبس و 74 ضربه شلاق در نظر گرفته است.

5- اولین مرحله در خصوص شکایت از سرقت چیست؟

ابتدا لازم است تا یک شکواییه اصولی تنظیم شود که بدین منظور بهتر است تا با یک وکیل مجرب و زبده مشورت کنید.

 

 

administrator

4 نظر به “بررسی جرم سرقت و انواع آن| دزدی در قانون چه مجازاتی دارد؟”

  • آرش

    سلام سرقت جنبه عمومی داره از نظر مجازات؟

  • محسن

    قوانین کپی رایتی که برای محتوا های تولید شده هم وجود داره اگه رعایت نشه میشه مطابق با این حکم براشون ثبت شکایت کرد؟ مثلا خواننده ها می تونن از سایت هایی که بدون اجازه اونا آهنگ هاشون رو میذارن شکایت کنن؟

    • VakileKhebreh

      با سلام
      از مصادیق سرقت نیست. ولی تحت عنوان مالکیت معنوی قابلیت طرح دعوی دارد.

نظر دهید