ایراد صدمه بدنی به چه معنا است و در چه شرایطی اثبات می شود؟

ایراد صدمه بدنی

در برخی موارد شخصی به صورت عمدی و یا سهوی باعث آسیب به فرد دیگری می‌شود که این عمل او از نظر قانونی جرم خواهد بود. ایراد صدمه بدنی یکی از شایع‌ترین جرایم در کشور محسوب می‌شود که طی آن، ضرب و جرح انجام و یا حتی قطع عضو صورت می‌گیرد. قانون‌گذار برای ضاربین و افرادی که چنین جرمی را مرتکب شده‌اند، مجازات مشخصی را تعیین کرده است. همچنین ایراد صدمات بدنی تنها در شرایط خاصی قابل اثبات خواهد بود و برای اثبات آن لازم است تا یکی از روش‌های مختلف را دنبال کنید. وکیل خبره توصیه می‌کند به منظور کسب اطلاعات بیشتر تا پایان با ما همراه باشید.شما می توانید از وکیل پایه یک دادگستری در این خصوص راهنمایی بگیرید.

صدمه بدنی

انواع ایراد صدمه بدنی

ایراد صدمه بدنی شامل انواع و موارد مختلفی می‌شود که در ادامه به توضیحات آن‌ها می‌پردازیم:

  • نوعی از ایراد صدمات بدنی وجود دارد که باعث قطع عضو می‌شود و مجازات آن قصاص عضو یعنی قطع همان عضو در بدن مجرم است. البته عمدتا به خاطر خوف سرایت آثار نقص عضو و عفونت‌های آن به سایر نقاط بدن مجرم، قانون مجازات دیه را برای شخص مقصر در نظر می‌گیرد.
  • باید دقت داشته باشید که دیه اعضای زوج بدن مانند چشم متفاوت با سایر موارد مجازات در ایراد صدمات بدنی است. دیه اعضای زوج بدن مانند از حدقه درآمدن چشم، به صورت نصف دیه کامل باید توسط شخص مقصر پرداخت شود. همچنین در صورت از دست دادن بینایی، جریمه قانونی ارش در نظر گرفته می‌شود و قاضی دادگاه باید نسبت به آن تعیین حکم کند.
  • ایراد صدمات بدنی غیر عمدی ناشی از تقصیر پزشک یکی از موارد ایراد صدمه بدنی است. در برخی موارد ممکن است پزشک بدون سوء نیت به قصد طبابت و در راستای درمان و بهبود وضعیت بیمار، باعث آسیب به بیمار شود. این آسیب و عارضه می‌تواند به صورت مستقیم به دست پزشک صورت گرفته باشد و یا در نتیجه و به سبب طبابت وی انجام گردد. به عنوان مثال، پزشک جراح در حین جراحی به بیمار آسیب وارد کند یا پزشک دارویی تجویز کند که منجر به آسیب‌هایی مانند نکروز (بافت‌مردگی)، عفونت و یا غیره در بیمار شود.
  • یکی دیگر از موارد و انواع ایراد صدمات بدنی، مواقعی است که باعث نقص یا از بین رفتن هر یک از حواس پنجگانه بدن مانند چشایی، بویایی، لامسه و شنوایی می‌شود.
  • یکی دیگر از موارد ایراد صدمات بدنی، مربوط به برخی از اعضای بدن مانند زبان می‌شود که در صورت درآورده شدن یا کنده شدن می‌تواند مجازات دیه یک انسان کامل را داشته باشد. در این خصوص نیاز حتما به وکیل غرب تهران مراجعه کنید.

چگونگی اثبات ایراد صدمه بدنی در قانون

اثبات ایراد صدمه بدنی در قانون به چند روش قابل انجام است که در ادامه به این روش‌ها اشاره می‌کنیم.

  • استناد به اقرار خود فرد

در این روش، فرد متهم در دادگاه اقرار می‌کند که نسبت به دیگری مرتکب ایراد صدمات بدنی شده است. اقرار فرد در چنین مواردی بر علیه خود نافذ است و به استناد آن، حکم به مجازات او صادر می‌شود. لازم به ذکر است که اقرار شخص ضارب باید دو مرتبه و در برابر مقامات قضایی ذی‌صلاح از جمله بازپرس و یا دادستان انجام گردد.

  • شهادت

یکی دیگر از موارد اثبات ایراد صدمات بدنی، شهادت است که لازم است تا دو مرد عادل شهادت بدهند که ارتکاب ایراد صدمات بدنی را مشاهده کرده و این موضوع را به دادگاه اعلام کنند. شهادت در چنین مواردی به دو صورت امکان‌پذیر است: شهادت دو مرد عادل و بالغ یا شهادت یک مرد بالغ به ضمیمه دو زن.

  • سوگند و قسامه

در این روش اثبات، باید لوث یا همان قرائن و مدارکی برای ظن قوی قاضی بر انجام جرم وجود داشته باشد. این مورد شامل شهادت دادن نزدیکان متوفی و مجروح در صورت عدم وجود هیچ کدام از موارد اثبات‌کننده بالا است.

  • علم قاضی

قاضی می‌تواند به استناد قانون مجازات اسلامی و طبق شواهد و مدارک موجود در پرونده به این علم برسد که ایراد صدمه بدنی انجام شده است و حکم به مجازات را صادر کند. شما می توانید در این خصوص از بهترین وکیل سعادت آباد در تهران کمک بگیرید.

  • معاینه و تحقیقات محلی

معاینه و تحقیقات محلی یکی دیگر از روش‌های اثبات ایراد صدمات بدنی در قانون است که توسط کارشناسان رسمی دادگستری و یا مقامات ذیصلاح دادگاه انجام می‌شود و در این روش، مدارک وقوع جرم از صحنه جرم جمع‌آوری می‌گردد. برای اینکار حتما از وکیل شمال تهران کمک بگیرید.

مجازات صدمه بدنی

مجازات صدمه بدنی

  • درصورتی‌که ایراد صدمات بدنی باعث قطع عضو شود، شخص مقصر باید 2 الی 5 سال حبس را بگذراند. اگر ضرب‌وجرح با استفاده از سلاح سرد صورت گرفته باشد و منجر به زخمی شدن و کبودی و آسیب نگردد، مجازات ضارب از 3 ماه تا 1 سال متغیر است.
  • اگر ضارب از سلاحی استفاده نکرده باشد و تنها با استفاده از قوای بدنی باعث ایراد صدمه بدنی شود، به حبس از 91 روز تا 6 ماه محکوم می‌گردد.
  • لازم به ذکر است اگر حمل سلاح سرد یا گرم منجر به زورگیری و اکراه و اجبار افراد شود و رعب و وحشت را به همراه داشته باشد، فرد ضارب به مجازات حبس و مجازات جرم تهدید و اکراه محکوم می‌گردد.
  • قانون‌گذار برای مجرمینی که باعث آسیب اعضای زوج بدن مانند چشم شده‌اند، مجازات جداگانه‌ای در نظر گرفته است. در صورت از حدقه درآوردن چشم، نصف دیه کامل باید توسط مجرم پرداخت شود.
  • در صورتی که اعضای بدن مانند زبان از ریشه در آورده شده یا کنده شوند، شخص مقصر باید دیه یک انسان کامل را پرداخت کند. اما دیه انسان کامل چقدر است؟

نرخ دیه در ابتدای هر سال از سوی قوه قضاییه مشخص می‌شود. براساس بخشنامه تازه‌ای که از طرف قوه قضاییه ابلاغ شده، نرخ دیه کامل انسان برای سال 1403 در ماه‌های حرام معادل ۱ میلیارد و 600 میلیون تومان و در ماه‌های دیگر سال 1 میلیارد و 200 میلیون تومان است.

  • قانون‌گذار برای نقص یا از بین رفتن هر یک از حواس پنجگانه بدن مانند چشایی، بویایی، لامسه و شنوایی، مجازات ارش یا خسارات قانونی را در نظر گرفته است.
  • مجازات ایراد صدمه بدنی به انگشتان به ازای هر انگشت محاسبه می‌شود و برابر با دیه یک دهم کل دیه کامل انسان است.
  • لازم به ذکر است که دیه زنان در کلیه موارد ذکر شده به صورت نصف محاسبه می‌شود.
  • باید توجه داشته باشید که اگر آسیب وارد شده بر بدن حتی اگر باعث خونریزی و جرح نشود، قانون‌گذار باز هم مجازات و دیه برای آن در نظر گرفته است. به عنوان مثال قرمز شدن پوست، کبودی یا سیاه شدن، شکستگی استخوان و صدماتی از این قبیل، دیه مختص به خود را در قانون دارد. علاوه بر این ضرب و جرح نیز مجازات قانونی خود را دارد.

مهم ترین نکته ی حقوقی در  ایراد صدمه بدنی چیست؟

در مورد ایراد صدمه بدنی، یکی از نکات مهم قابل توجه موضوع “میزان و شدت صدمه” است. این نکته در تعیین مسئولیت حقوقی و میزان خسارت قابل مطالبه بسیار اهمیت دارد:

1. میزان و شدت صدمه:
– در ایراد صدمه بدنی، شدت و میزان صدمه وارده بر بدن قربانی از اهمیت بالایی برخوردار است. این امر بر نوع و میزان مسئولیت متخلف و همچنین خسارت قابل مطالبه توسط قربانی تأثیرگذار است.

2. صدمات جزئی، متوسط و شدید:
– صدمات بدنی ممکن است از سطح جزئی (مثل خراشیدگی) تا متوسط (شکستگی استخوان) و شدید (نقص عضو یا عوارض جدی) متفاوت باشد. این تفاوت در شدت، در مسئولیت حقوقی و میزان خسارت قابل مطالبه مؤثر است.

3. کارشناسی پزشکی:
– در موارد ایراد صدمه بدنی، معمولاً نظر کارشناسان پزشکی درباره ماهیت، میزان و آثار صدمه وارده مورد استناد قرار میگیرد. این نظرات در تعیین مسئولیت و میزان خسارت قابل مطالبه بسیار مؤثر است.

4. آثار و عوارض آتی:
– گاهی آثار و عوارض صدمات بدنی ممکن است در آینده ظاهر شود. این آثار آتی نیز باید در تعیین خسارت قابل مطالبه توسط قربانی مورد توجه قرار گیرد.

در مجموع، میزان و شدت صدمات بدنی وارده، نقش تعیینکننده ای در مسئولیت حقوقی متخلف و میزان خسارت قابل مطالبه توسط قربانی دارد و باید با نظر کارشناسان پزشکی مشخص شود. شما می توانید در صورت مواجه با این مشکل از بهترین وکیل حقوقی در تهران کمک بگیرید.

مجازات صدمه بدنی

 

سخن پایانی

همانطور که مشاهده کردید، ایراد صدمات بدنی جزو شایع‌ترین جرایم در کشور محسوب می‌شود که انواع و موارد مختلفی دارد. پیگیری و شکایت در پرونده ایراد صدمه بدنی ممکن است برای برخی از افراد نا آشنا با قوانین کشور، دشوار باشد. در چنین شرایطی بهتر است تا این امر را به افراد مجرب و کارشناسان متخصص در این حوزه بسپارید. لذا توصیه می‌کنیم با کارشناسان و مشاورین ما در مجموعه وکیل خبره در تماس باشید و از تجربه و تخصص بالای این مجموعه در روند پرونده خود استفاده نمایید. همچنین بهتر است از بهترین وکیل تهران جهت اخد حق و حقوق خود راهنمایی های کامل را دریافت کنید.

سوالات متداول

1- منظور از ایراد صدمه بدنی چیست؟

ایراد صدمات بدنی یکی از جرایم شایع در اکثر جوامع بشری است که باعث ضرب و جرح و همچنین قطع عضو می‌شود و موارد مختلف آن، مجازات مختلفی دارند.

2- آیا ایراد صدمات بدنی انواع مختلفی دارد؟

بله، ایراد صدمات بدنی شامل موارد و انواع مختلفی می‌شود که در متن مقاله در رابطه با آن‌ها و مجازات هر کدام از آن‌ها توضیح دادیم. وکیل دیوان عدالت اداری نیز می تواند به شما کمک کند.

3- رضایت شاکی در پرونده ایراد صدمات بدنی ناشی از تقصیر پزشک چه تاثیری دارد؟

در صورتی که فرد هنوز زنده باشد، با اعلام رضایت شاکی، پرونده بسته می‌شود ولی اگر فوت کرده باشد، به دلیل قصور پزشکی دکتر متخلف، رسیدگی به پرونده ادامه پیدا می‌کند.

 

administrator

2 نظر به “ایراد صدمه بدنی به چه معنا است و در چه شرایطی اثبات می شود؟”

نظر دهید