- نویسنده
- 6 نظر
- 1327 بازدید
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی یکی از پرتکرارترین دعاوی مربوط به حوزه املاک بوده که در سالهای اخیر شکایتهای زیادی به خود اختصاص داده است. برخی از افراد، هنگامی که ملکی را خریداری میکنند، پس از پرداخت هزینه، سند رسمی به نام آنها زده نمیشود و به مشکل برخورد مینمایند. الزام به تنظیم سند بیان میدارد که فروشنده متعهد است که سند رسمی مال را در تاریخ مورد توافق به نام خریدار بزند. بنابراین، تنظیم سند به نام خریدار برای فروشنده و مالک یک تعهد منطقی و طبیعی ایجاد میکند و در صورت انجام ندادن این کار، خریدار دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را به دادگاه ارائه میدهد. شما می توانید برای این کار از وکیل شمال تهران کمک بگیرید.
دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟
سند رسمی نشانه مالکیت است و در اکثر موارد حق مالکیت تنها با وجود سند رسمی اعلام میشود. به همین خاطر هر معاملهای چه منقول و چه غیرمنقول باید یک سند رسمی داشته باشد و در جریان معامله آن را به فرد خریدار تحویل دهد. تنظیم سند رسمی در جریان معامله یکی از تعهدات فروشنده و یا مالک است و در صورتی که فروشنده در ایجاد تنظیم سند رسمی، اقدام نکند یا بهانهای بیاورد، خریدار میتواند دعوایی تحت عنوان الزام به تنظیم سند رسمی به راه بیندازد.
به عبارتی دیگر، سند رسمی نسبت به سند عادی از ارزش بالاتری برخوردار است و به نوعی رسمیت بیشتری دارد. در صورتی که انتقال مالکیت با سند رسمی انجام نشود، سند عادی را برای واگذاری مال استفاده میکنند. البته این را باید متذکر شویم که تمامی مالکین موظف هستند با تنظیم سند رسمی، مالکیت خود بر اموال را مستقر سازند و از مزایای قانونی آن بهره لازم را ببرند.
خریدار برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی مدارکی را به همراه داشته باشد. در زیر میتوانید مدارک مورد نیاز تنظیم سند رسمی را مشاهده کنید:
- مدارک هویتی
- تصویر قرارداد یا مبایعهنامه
- تصویر مصدق گواهی عدم حضور در دفاتر
- تصویر اظهارنامه
- تصویر مصدق فیشها یا چکهای پرداخت وجوه معامله
- شهادت شهود
- استعلام از اداره ثبت
- و سایر ادله و مدارک
در این قسمت از مقاله پیشنهاد میکنیم مطلب جعل سند را نیز بخوانید.
مراحل دعوای الزام به تنظیم سند
خواهان یا خریدار برای ملزم نمودن فروشنده به تنظیم سند رسمی، باید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را به درستی تنظیم کرده و خواسته خود را در دادگاه مطرح کند. اگر خواهان بخواهد شخصا پرونده را پیگیری کند، لازم است تا پس از تنظیم متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی، مدارک لازم را به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ببرد و دادخواست خود را ثبت و به دادگاه صالح ارجاع دهد.
برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی لازم است تا مراحل مختلفی انجام شود و بدین منظور باید فرضیات و حالتهای مختلف آن از یکدیگر تفکیک شوند. در ادامه پس از ذکر فرضیات و حالتها، به بررسی مراحل این دعاوی میپردازیم. البته لازم به ذکر است که شما بایستی حتما از بهترین وکیل تهران مشاوره های لازم را دریافت نمایید.
حالت های مختلف دعوای الزام به تنظیم سند
-
حالت اول
فرض میکنیم که خریدار و مشتری به منظور انجام فعالیتهای مربوط به تنظیم سند، تاریخ مشخصی را برای حضور در دفترخانه مشخص کرده باشند. در این حالت بدیهی است که طرفین قضیه در تاریخ مقرر در دفترخانه حضور پیدا کنند. لازم به ذکر است که در صورت غیبت فروشنده، خریدار باید گواهی عدم حضور وی را از دفترخانه درخواست کند. خریدار با داشتن گواهی عدم حضور فروشنده و در دست داشتن آن میتواند به شیوهای راحتتر و آسان، خودداری فروشنده از تنظیم سند رسمی را در دادگاه اثبات نماید.
-
حالت دوم
حالت دیگری نیز وجود دارد که در آن، هیچ کدام از طرفین در برگه مبایعهنامه تاریخی را برای حضور در دفتر اسناد رسمی مشخص نکردهاند. در این فرضیه، خریدار لازم است تا اظهارنامهای را برای فروشنده ارسال کند و از وی دعوت کند تا در روز و ساعت مشخص در دفترخانه حاضر شود. در صورتی که فروشنده در تاریخ مشخص شده غیبت داشته باشد و در دفترخانه حضور پیدا نکند، خریدار میتواند گواهی عدم حضور فروشنده را از دفترخانه دریافت نماید. خریدار با تحویل گواهی عدم حضور فروشنده به دادگاه میتواند خودداری فروشنده از تنظیم سند رسمی را به اثبات برساند.
آشنایی با مراحل دعوای الزام به تنظیم سند
1-در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی، ابتدا خواهان باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. وی لازم است تا دادخواستی مبنی بر دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در سامانه ثنا به ثبت برساند. همچنین باید مدارک لازم برای طرح و ارائه دعوا از جمله مبایعهنامه، گواهی عدم حضور در دفترخانه و غیره را در سامانه موردنظر ثبت کند.
2- در مرحله بعد، دادگاه مدارک ارائه شده را بررسی میکند و مدیر دفتر نیز زمان رسیدگی به آن را تعیین مینماید. خواهان در این مرحله میتواند در زمان موعد همراه با وکیلش به منظور پیگیری روند شکایت به دادگاه مراجعه کند.
3- در این مرحله، دادگاه پس از رسیدگی کامل به پرونده شکایت الزام به تنظیم سند رای خود را صادر میکند. در صورتی که فرد موردنظر به رای صادر شده اعتراض داشته باشد، میتواند با حضور در محل تعیین شده توسط دادگاه در موعد مقرر به حکم صادر شده اعتراض نماید.
4- در مرحله آخر، پس از نهایی شدن حکم صادر شده از جانب دادگاه، خوانده یا همان فروشنده باید تا کمتر از 10 روز کاری به دفترخانه مراجعه کند. در صورتی که خوانده به دفترخانه مراجعه نکند، دادگاه خودش نمایندهای را از جانب خود به منظور تنظیم سند به انجام خواهد فرستاد. این موضوع ممکن است به تایید فسخ قرارداد منجر شود.
اقدامات دادگاه برای الزام به تنظیم سند
از جمله اقدامات دادگاه برای الزام به تنظیم سند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احراز مالکیت خوانده (از طریق استعلام ثبتی و شماره پلاک)
- احراز مالکیت خوانده بر تبعات مبیع (در رابطه با تلفن، استعلام از اداره مخابرات)
- احراز تاییدیه قسمتی از ثمن یا پیشپرداخت و همچنین محاسبه مابقی ثمن و قید در حکم (در رابطه با چک، استعلام از طریق بانک)
- احراز انجام معامله و قرارداد از بررسی اسناد و املاک (شیوه و شروط و تعهدات آن عبارتند از ملاحظه اصل مبایعهنامه، دفاعیات خوانده، قولنامه، توجه به اهلیت طرفین، متن سند عادی و دقت در مفهوم و منظور سند تنظیمی)
- در مورد ملک باید بررسی کرد که در رهن است یا تحقیق نمود که آیا در وضعیت مشابهی قرار دارد یا خیر.
- توجه به مبلغ و هزینههای مذکور مانند مالیات و غیره.
- انجام هرگونه تحقیق و بررسی عملی برای کشف واقعیات به طور مثال صادر کردن قرار تحقیق محلی و غیره.
عدم درج ثمن در قرارداد بیع و فروش چه آثاری دارد؟
عدم درج ثمن در قرارداد بیع و فروش میتواند موجب بطلان قرارداد شود. بر اساس ماده 338 قانون مدنی ایران، بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم. بنابراین، تعیین ثمن یا عوض در قرارداد بیع از شروط اساسی و لازم است. اگر در قرارداد بیع، ثمن مشخص نشده باشد، این قرارداد ناقص تلقی میشود و ممکن است به دلیل عدم رعایت شرایط اساسی بیع باطل اعلام شود.به عبارت دیگر، یکی از ارکان اصلی قرارداد بیع، تعیین و توافق بر سر ثمن است و عدم درج آن باعث میشود قرارداد فاقد یکی از شروط اساسی خود باشد و لذا معتبر نباشد. البته ممکن است قاضی رای به ابطال اجرایه نیز بدهد.
الزام به تنظیم سند رسمی چه ویژگی هایی دارد؟
بر اساس قوانین موجود، در برخی مبادلات و معاملات، تنظیم سند رسمی الزامی است. مانند انتقال مالکیت امالک و وسایل نقلیه. در این موارد، انجام معامله بدون سند رسمی فاقد اعتبار حقوقی بوده و ممکن است به ایجاد مشکالات در آینده منجر شود. تنظیم سند رسمی موجب ثبت معامله در دفاتر رسمی شده و از این طریق، حقوق طرفین محفوظ میماند. همچنین سند رسمی در صورت بروز اختلاف، مستند قانونی برای اثبات حق طرفین خواهد بود.شما می توانید جهت آشنایی بیشتر با این موضوع از بهترین وکیل حقوقی در تهران کمک بگیرید.
تنظیم سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی با پرداخت هزینههایی همراه است که شامل حق الثبت، مالیات و دستمزد کارکنان دفاتر اسناد رسمی میباشد. لذا رعایت الزام قانونی تنظیم سند رسمی و آگاهی از مزایا و هزینههای آن امری ضروری است تا از بروز مشکلات آتی جلوگیری شود.
نکات مهم در خصوص الزام به تنظیم سند رسمی
1. ماهیت سند رسمی:
– سندی است که توسط مأمور رسمی (دفترخانه اسناد رسمی) تنظیم و به امضای طرفین می رسد.
– دارای ارزش ویژه ای در نظام حقوقی و قضایی است.
2. موارد الزام به تنظیم سند رسمی:
– انتقال مالکیت امواک غیرمنقول (ملک، زمین، ساختمان)
– انعقاد برخی قراردادهای مهم مانند وصیتنامه، هبه، قرض، رهن
– ثبت شرکت ها و موسسات
3. آثار حقوقی سند رسمی:
– دلیل کامل در دعاوی حقوقی
– قابل استناد در مراجع قضایی
– قابلیت اجراء مستقیم در صورت عدم ایفای تعهدات
4. تخلف از الزام به سند رسمی:
– معامله فاقد سند رسمی ممکن است باطل یا غیر قابل استناد باشد.
– طرفین می توانند به عدم تنظیم سند رسمی اعتراض کرده و آن را اجرا نکنند.
5. استثنائات:
– در برخی موارد استثنایی تنظیم سند عرفی نیز پذیرفته می شود.
درمجموع، رعایت الزام به تنظیم سند رسمی، از اهمیت حقوقی بسیار بالایی برخوردار است و طرفین معامله باید به آن توجه ویژه داشته باشند.
سخن پایانی
توضیحات اشاره شده در این مطلب، کلیات دعوای الزام به تنظیم سند رسمی بود و طبیعتا برای بررسی دقیق تر موضوع و پرونده، لازم است تا به صورت خاص با وکیل و متخصص این حوزه در ارتباط باشید. دقت داشته باشید که سند رسمی در سیستم قضایی و حقوقی کشور از اهمیت زیادی برخوردار بوده و قوانین پیچیده و دشواری پیرامون آن وضع شده است. روند این پرونده با توجه به پیچیدگی های آن ممکن است برای شما بسیار آهسته پیش رود. در این شرایط بهترین کار، ارتباط با وکیل امور ثبتی است. توصیه میکنیم که به منظور کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با دعاوی الزام به تنظیم سند و جزییات آن با کارشناسان وکیل خبره ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
1.مفهوم دعوای الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟
تنظیم سند رسمی در جریان معامله یکی از تعهدات فروشنده و یا مالک است که بایستی صورت بگیرد و در غیر این صورت شخص بایستی این دعوا را مطرح نماید.
2. اولین مرحله دعوای الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟
شما بایستی در ابتدا به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید و سپس طی یک دادخواست مراحل بعدی آن را انجام دهید.
3. آیا برای تنظیم سند رسمی اثبات مالکیت خواهان و خوانده نیاز است؟
بله. برای انجام این کار احراز مالیکت خواهان و خواننده کافی است که برای آن، یکسری مدارک هویتی نیاز است.
4. آیا از وکلای بالا می توانید برای الزام تنظیم سند رسمی مشاوره دریافت کنیم؟
بله شما می توانید از وکلای بالا برای مشاوره در امور حقوقی خود در این حوزه کمک بگیرید.
زهرا مرادی
برای دعوای الزام به سند رسمی با وکالت قیم امکان پذیر است؟
VakileKhebreh
با سلام
بله امکان پذیر است
امیر
سلام برای قول نامه میشه سند گرفت؟
VakileKhebreh
با سلام
بله
زینب
وکیل کدوم قسمت ها از روند شکایت و پیگیری شکایت رو می تونه برای ما آسون تر کنه و به ما کمک کنه؟
VakileKhebreh
با سلام
سوال مبهمی است. وکیل در تمام مراحل دادرسی می تواند به شما کمک کند.