- نویسنده
- 6 نظر
- 1226 بازدید
مزاحمت ملکی یا رفع مزاحمت ملکی یکی از دعاوی مهمی است که حول محور تصرفات مالک از ملکش اقامه میشود. قانون اساسی کشور، حفاظت از مالکیت شخصی یا همان رفع مزاحمت ملکی و حقوق مالکیت را تضمین میکند. ما در این مقاله، به توضیحات مفصلی در رابطه با این دعاوی و مباحث مربوط به آن میپردازیم که مطمئنا مطالعه آن به شما در این راستا کمک خواهد کرد. شما می توانید در این راستا از وکیل امور ثبتی کمک بگیرید.
مزاحمت ملکی چیست؟
مزاحمت در لغت به معنای محدود کردن و تنگ کردن امور برای شخص دیگر است. بنابراین مزاحمت ملکی به اقدامی گفته میشود که به سبب آن، مالک یا دارنده مالکیت یک دارایی ملکی مورد مزاحمت قرار میگیرد. این اقدام میتواند به خاطر دخالت یا نفوذ غیرمجاز به دارایی ملکی، سرقت، تخریب، تخریب یا هرگونه آسیبرسانی به دارایی ملکی باشد. مزاحمت ملکی در قانون به عنوان یک جرم و یا مخالفت با قوانین مالکیت محسوب میشود و در سیستمهای حقوقی بسیاری تحت مجازات قرار میگیرد. به نقل از سایت justia درباره این نوع مزاحمت:
A nuisance occurs when a landowner engages in an activity that significantly interferes with the use or enjoyment of another’s property, or that affects the health, safety, welfare or comfort of the public at large.
دعوای مزاحمت ملکی بر اساس ماده 160 قانون آیین دادرسی مدنی به دعوایی گفته میشود که به موجب آن، متصرف مال غیرمنقول، درخواست جلوگیری از مزاحمت فرد دیگری را میکند که نسبت به متصرفات وی مزاحم است. این عمل در صورتی صورت میگیرد که مال را از تصرف متصرف خارج نکرده باشد. دعوای مزاحمت جزو دعاوی تصرف محسوب میشود و منظور از دعاوی تصرف دعاوی هستند که استفاده و تصرف مالک از ملکش محدود شده باشد.
برای پییگیری مراحل شکایت مزاحمت ملکی در دعاوی مزاحمت ملکی لازم است تا به یکی از مراجع قضایی شکایت خود را ثبت کنید که این مراجع عبارتند از:
- دادگاه عمومی
- دادگاه امور مالیاتی و اداری
- دیوان عدالت اداری
انواع مزاحمت ملکی
برای بررسی بیشتر دعاوی مزاحمت ملکی لازم است تا با انواع مزاحمت ملکی آشنا شوید. در ابتدا باید متذکر شویم که مزاحمت ملکی میتواند هم جنبه حقوقی داشته باشد و هم جنبه کیفری که به صورتهای زیر تعریف میشوند:
- اگر فردی بدون هیچ گونه سوء نیتی و از روی سو مرتکب مزاحمت ملکی شود، این امر در دادگاه جنبه حقوقی خواهد داشت و در دادگاه حقوقی بررسی میگردد. در صورت اثبات مزاحمت ملکی فرد به پرداخت خسارت به صورت نقدی و رفع مزاحمت محکوم میشود.
- مزاحمت ملکی در جنبه کیفری بیان میدارد که اگر فردی با قصد و غرض و با نیت قبلی این امر جرم را مرتکب شود، کار او جنبه کیفری پیدا میکند. در صورت اثبات این جرم، فرد باید علاوه بر پرداخت خسارت، حبس و زندان را بگذراند.
در این قسمت از مقاله پیشنهاد میکنیم مطلب اثبات مالکیت را بخوانید.
در ادامه برخی از موارد و انواع مزاحمت ملکی را مورد بررسی قرار میدهیم.
-
استفاده بدون اجازه
این دعاوی زمانی رخ میدهد که فرد یا گروهی بدون داشتن اجازه یا مجوز رسمی از مالک یا صاحبان مربوطه، از یک دارایی یا ملک استفاده کنند. به طور مثال اگر فردی بدون اجازه مالک به خانهای وارد شود یا از مکانی که متعلق به وی نیست، بدون اجازه مالک استفاده کند، حقوق و حریم شخصی مالک را نقض کرده است و این موجب مشکلات حقوقی و جرمی برای فرد متخلف میشود.
-
عدم پرداخت خسارتها
این مورد زمانی اتفاق میافتد که یک فرد به صورت نادرست یا عمدی به دارایی یا ملک دیگری، آسیب وارد کند و هیچ مسئولیت مالی بابت تعمیر یا جبران آسیب وارد کرده برعهده نگیرد. این موضوع ممکن است موجب اختلافات حقوقی بین افراد شود که افراد متضرر میتوانند با مراجعه به دادگاه یا مراجع قضایی، ادعای خسارتهای وارده را پیگیری کنند.
-
اجرای خدمات ساختمانی بدون مجوز
هنگامی که یک فرد بر روی دارایی ملک دیگری تغییر یا خدماتی را بدون اجازه یا مجوز رسمی انجام میدهد، نوعی مزاحمت ملکی انجام داده است. به عنوان مثال، انجام کارهای ساختمانی مانند کندن پی، ساخت دیوار یا ایجاد سر و صدای بیش از حد میتواند موجب ایجاد اختلافات با مالک یا متصرفان سایر املاک شود. این اقدامات در صورت مغایر با قوانین ساختمانی و مالکیت میتوانند دلایلی برای ارائه دعاوی مزاحمت ملکی در دادگاه باشند.
-
نفوذ به حریم شخصی
این مورد زمانی رخ میدهد که شخصی بدون اجازه به حریم شخصی یا ملک دیگری وارد شود. به طور مثال، ورود به باغ یا حیاط خصوصی یک فرد بدون اجازه وی جزو مزاحمتهای ملکی محسوب میشوند. این اقدامات منجر به نقض حریم شخصی و حقوق مالکیت میشوند و ممکن است به دعاوی حقوقی و جرمی منجر گردند.
-
استفاده از پارکینگ یا محل استفاده عمومی بدون اجازه
این اقدام زمانی رخ میدهد که فردی یا گروهی از پارکینگها یا مکانهای عمومی بدون اجازه صاحبان یا مالکان آن مکانها استفاده کنند. این موضوع میتواند منجر به نقض حقوق مالکیت شود و در نهایت میتواند به اختلافات حقوقی منجر گردد.
در سایت تین نیوز در این باره اشاره شده:
در حالت کلی پارک بدون اجازه در پارکینگ همسایه نوعی از خلاف به شمار رفته و اگر مالک شکایت کند می تواند بر اساس نظر دادگاه مبلغ معینی را به عنوان اجاره دریافت کند و اگر شخصی که در پارکینگ دیگری پارک کرده است، با درخواست مالک حاضر به ترک آن نشود تصرف عدوانی صورت گرفته و مجازات داشته که از جریمه نقدی تا حبس و رفع تصرف و مطالبه خسارات وارده به مالک متغیر است.
-
قرار دادن وسایل یا موارد بدون اجازه
این مورد نیز یکی دیگر از انواع مزاحمت ملکی است که میتواند باعث ناراحتی و اختلافات مالکیتی نیز شود. به عنوان مثال، فردی بدون اجازه یا مجوز از مالک، وسایل خود را در ملک یا محلی که متعلق به مالک است قرار دهد. نباید فراموش کنید که افراد حق دارند که مالکیت و حریم خصوصی خود را حفظ کنند و از نفوذ و تخلفات مانند این موارد دفاع نمایند.
لایحه دفاعیه مزاحمت ملکی
در صورتی که به منظور مزاحمت ملکی از شما شکایت شده باشد، لازم است تا برای دفاع از خود لایحه ای را تنظیم کنید که این لایحه اصطلاحا لایحه دفاعیه مزاحمت ملکی می گویند. از جمله نکاتی که در لایحه دفاعیه جرم مزاحمت ملکی باید رعایت کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتدا باید با دقت پرونده را مطالعه کنید.
- باید از بخشهایی که حس میکنید مهم است نکته برداری کنید
- باید شهادت شهود اگر وجود دارید با دقت نوشته شود
- باید لایحه مزاحمت ملکی را تایپ شده ارائه دهید.
- بهتر است که لایحه کوتاه و مختصر با رعایت نکات حقوقی باشد. برای این کار بهتر است از بهترین وکیل پایه یک دادگستری مشورت لازم را انجام دهد.
ارکان مزاحمت ملکی کیفری و حقوقی
مهمترین ارکان مزاحمت ملکی کیفری و حقوقی عبارتند از:
- لزوم ارائه سند مالکیت از جانب شاکی؛ اگر مسئله مالکیت مورد اختلاف باشد، شکایت مزاحمت ملکی کیفری در نهایت باعث صدور قرار منع تعقیب میشود.
- رکن قانونی جرم مزاحمت ملکی؛ این رکن مربوط به ماده 690 قانون مجازات تعزیرات میشود.
- رکن مادی این جرم به صورت فعل است؛ این رکن بیان میدارد که فرد مورد نظر، اعمالی را انجام دهد که باعث ایجاد مزاحمت برای مالک شده باشد. برخی از مصادیق این اعمال را میتوانید در ماده 690 قانون مجازات تعزیرات مشاهده کنید. بر اساس این ماده قانونی، مجازات مزاحمت ملکی و ممانعت از حق یک ماه تا یک سال حبس متغیر خواهد بود.
- رکن دیگر بیان میدارد که جرم مزاحمت ملکی در مورد املاک و اموال غیر منقول قابل تحقق است و در موارد اموال منقول مثل ماشین قابل تحقق نخواهد بود.
- لزوم تعلق مال به دیگری؛ این رکن بیان میدارد که اگر مال متعلق به خود شخص باشد یا در مالکیت اختلافی باشد، این جرم محقق نمیشود.
- رکن معنوی جرم مزاحمت ملکی؛ این رکن بیان میدارد که مرتکب باید به مجرمانه بودن کاری که انجام میدهد، آگاه باشد و هیچگونه سوء نیت و قصد ضرر رساندنی به مالک نداشته باشد. در این صورت ممکن است الزام به ایفای تعهد رخ دهد.
اثبات دعوای مزاحمت ملکی
برای اثبات جرم مزاحمت ملکی در چنین دعاوی، خواهان باید موارد ذکر شده در زیر را اثبات کند:
-
اثبات سابقه تصرف ملک توسط خواهان
خواهان لازم است تا در دادگاه ثابت کند که ملک مورد بحث پیش از ایجاد مزاحمت توسط خوانده، در مالکیت و تصرف وی بوده است.
-
اثبات مزاحمت خوانده
خواهان باید مزاحمت فرد خوانده را به صورت غیر قانونی و بدون رضایت خواهان به اثبات برساند.
-
تصرف بدون رضایت خواهان
خواهان باید ثابت کند که خوانده بدون رضایت وی ایجاد مزاحمت و تصرف کرده است.
تصرف عدوانی چیست؟
برای توضیح مفهوم مزاحمت ملکی، لازم است که به تعریف تصرف عدوانی نیز پرداخته شود. تصرف عدوانی به معنای نوعی از مزاحمت ملکی است که در آن، فرد با استفاده از زور و اجبار به تصرف مالکیت دیگری میپردازد. این اقدام از نظر حقوقی و کیفری قابل بررسی و محاکمه است. ممکن است شخص در اینجا به پرداخت اجرت المثل اموال نیز محکوم شود.
برای اثبات تصرف عدوانی در دادگاه، شاکی باید سه مسئله زیر را به قاضی ثابت کند:
1. اثبات سابقه تصرف فرد خواهان: شاکی باید اثبات کند که ملک مورد نظر قبل از تصرف عدوانی در مالکیت یا تصرف وی بوده است.
2. اثبات داشتن تصرف فرد شاکی: شاکی باید اثبات کند که هنوز هم مالکیت یا تصرف ملک در اختیار اوست.
3. اثبات عدوانی بودن تصرف: شاکی باید اثبات کند که تصرف با زور، بدون میل و رضایت او و بدون در اختیار داشتن مجوز قانونی صورت گرفته است.
در صورت ثابت شدن این موارد، قاضی معمولاً به نفع شاکی رأی خواهد داد و حکمی برای رفع تصرف عدوانی صادر خواهد کرد. همچنین، اگر دعوا جنبههای کیفری هم داشته باشد، مجازاتهای سنگینی مانند جرایم نقدی و حبس برای فرد متهم در نظر گرفته خواهد شد.
نکته مهم در خصوص مزاحمت ملکی
مطابق قوانین جاری، هرگونه ایجاد مزاحمت توسط مالک یا صاحب ملک برای مالک یا ساکنان ملک مجاور به هر شکل، اعم از لطمه زدن به حقوق آنها یا ایجاد خسارت و مشکلات برای آنها، ممنوع و غیرقانونی است. این امر شامل مواردی همچون ایجاد سر و صدای مزاحم، تجاوز به حریم خصوصی، ایجاد خطر و خسارت مالی یا جانی و سایر موارد مشابه میباشد.
در چنین مواردی، مالک یا ساکن ملک مزاحمپذیر میتواند با ارائه شکایت به مراجع قضایی ذیصلاح، از جمله دادگاه، خواستار رفع مزاحمت و جبران خسارات وارده شود. دادگاه نیز موظف است با بررسی موضوع و احراز مزاحمت، حکم به رفع مزاحمت و الزام مالک متخلف به جبران خسارات وارده صادر کند. شما می توانید در این خصوص از بهترین وکیل حقوقی در تهران کمک بگیرید.
بنابراین، رعایت این اصل قانونی از سوی مالکان و ساکنان امری بسیار مهم است تا از بروز هرگونه مزاحمت ملکی و آسیب به حقوق دیگران جلوگیری شود.
سخن پایانی
مجموعه وکیل خبره میتوانید از خدمات حقوقی و تخصصی مناسبی بهرهمند شوید و دعاوی مزاحمت ملکی یکی از موضوعات مهمی است که وکلا و مشاوران ما میتوانند به شما کمک کنند. مطمئنا برای بررسی بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با مزاحمت ملکی لازم است تا با بهترین وکیل ملکی ارتباط داشته باشید و برای این کار میتوانید با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
1.مفهوم مزاحمت ملکی چیست؟
ملکی به اقدامی گفته میشود که به سبب آن، مالک یا دارنده مالکیت یک دارایی ملکی مورد مزاحمت قرار میگیرد.
2.اقدام در خصوص مزاحمت ملکی چیست؟
برای پیگیری مراحل شکایت مزاحمت ملکی در دعاوی مزاحمت ملکی لازم است تا به یکی از مراجع قضایی شکایت خود را ثبت کنید.
3. مزاحمت ملکی و ممانعت از حق چیست؟
شیوه ای از مزاحمت ملکی این است که فرد مانع از دسترسی فرد به حقوق قانونی اش در خصوص ملک شخصی شود.
علی میری
سلام همسایه من با صدای بلند آهنگ گوش میدهد آیا می تونم شکایت کنم؟
VakileKhebreh
با سلام
بله
علی
سلام همسایه من با صدای زیاد مزاحمت ایجاد می کنه میشه شکایت کنم؟
VakileKhebreh
با سلام
بله قطعاً
سعید
این مبحث مزاحمت ملکی برای قسمت هایی از ملک که مشاع محسوب می شوند هم قابل پیگیریه؟ مثلا اگر یه همسایه ای شبا موتورش رو تو پارکینگ پارک می کنه میشه تحت عنوان مزاحمت ملکی ازش شکایت کرد؟
VakileKhebreh
با سلام
اگر پارکینگ مشاع است و یا متعلق به شماست بله از مصادیق مزاحمت بوده و امکان پیگیری وجود دارد.