درخواست طلاق زن از سمت زن به چه صورت است؟

در خواست طلاق از سمت زن

در قانون ایران، طلاق به عنوان یک حق برای هر دو طرف شناخته شده است. زنان همانند مردان می‌توانند در صورت وجود دلایل موجه، درخواست طلاق کنند. دادگاه در این موارد موظف است به گونه‌ای عادلانه به درخواست طلاق رسیدگی کند و با در نظر گرفتن شرایط هر طرف، حکم مقتضی را صادر نماید. هر دو طرف در این فرآیند حق دارند تا دفاعیات و مستندات خود را ارائه دهند. قانون اساسی ایران در این زمینه تلاش کرده است تا حقوق برابر زنان و مردان را تضمین کند و از تبعیض جنسیتی در امر طلاق جلوگیری کند. شما می توانید برای مشاوره بیشتر از بهترین وکیل حقوقی در تهران کمک بگیرید.

درخواست طلاق

چگونگی شرایط طلاق از سمت زن 

در گذشته، طبق قانون مدنی، مرد می توانست هر زمان که بخواهد و بدون هیچ دلیلی، همسر خود را طلاق دهد. اما در حال حاضر، مطابق ماده 1133 اصلاحی قانون مدنی، مرد باید با رعایت شرایط مقرر در قانون و با مراجعه به دادگاه، تقاضای طلاق همسرش را ارائه دهد. این شامل مراحلی همچون ارجاع به داوری، دریافت گواهی عدم امکان سازش و انجام تشریفات مالی است.

با این حال، در برخی موارد، تحمل زندگی مشترک برای زن امکان پذیر نیست و مخالفت شوهر با طلاق می تواند آسیب های جدی به زن و زندگی مشترک وارد کند. بنابراین، قانونگذار در اصلاحات بعدی، امکان درخواست طلاق از سوی زن را در موارد محدودی پذیرفته است.

طبق تبصره ماده 1133 قانون مدنی، زن می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد 1119، 1129 و 1130 این قانون، از دادگاه تقاضای طلاق نماید. همچنین، یک مورد دیگر از موارد طلاق از طرف زن در ماده 1029 قانون مدنی پیش بینی شده است. در مجموع، موارد طلاق از طرف زن در قانون مدنی چهار مورد است که در ادامه به تحلیل آن ها می پردازیم.نفقه و اجرت المثل ،نیز بنا بر شرایط به زن تعلق می گیرد.

چه مواردی را بایستی در زمان درخواست طلاق از سمت زن وجود داشته باشد؟

همانگونه که در بخش قبل توضیح داده شد، موارد طلاق از طرف زن در قانون مدنی در مواد 1119، 1129 و 1130 پیش بینی شده است. این موارد عبارتند از: وکالت در طلاق برای زوجه، عدم پرداخت نفقه از سوی زوج یا ناتوانی در پرداخت نفقه و عسر و حرج زوجه. همچنین مطابق ماده 1029 قانون مدنی، یکی دیگر از موارد طلاق به تقاضای زن، غیبت شوهر است که با حصول شرایطی، امکان طلاق به درخواست زوجه را فراهم می آورد. در این موارد اگر زن درخواست طلاق دهد و شوهر هم راضی نباشد، دادگاه حکم به طلاق خواهد داد.

1.وکالت در طلاق 

بر اساس ماده 1119 قانون مدنی، طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند. برای مثال، شرط شود هرگاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آنها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد تا پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی، خود را مطلقه سازد.

قانون مدنی در ماده 1119 به یکی از مواردی که زن می تواند برای طلاق درخواست کند، اشاره می کند. در این ماده آمده است که زن می تواند در صورتی خود را مطلقه کند که شوهر به او وکالت داده باشد. این وکالت می تواند مشروط به شرایطی مانند ازدواج مجدد شوهر باشد. بهترین وکیل خانواده در تهران کمک بگیرید.

این شرایط مشروط برای طلاق در اسناد ازدواج گنجانده می شود. طبق این شروط، زن فقط در صورت اثبات شرایط خاص در دادگاه می تواند درخواست طلاق دهد. به عنوان مثال، تا زمانی که اعتیاد شوهر در دادگاه ثابت نشود، دادگاه حکم به طلاق نخواهد داد.با این حال، گاهی در عمل دفاتر اسناد رسمی، وکالت طلاق را به صورت مطلق نیز به زن می دهند. یعنی شوهر به زن وکالت می دهد که هر زمان بخواهد خود را مطلقه کند. بنابراین، یکی از راه های درخواست طلاق از سوی زن، استفاده از این وکالت طلاق است که می تواند مشروط یا مطلق باشد.

2.عدم پرداخت نفقه یا ناتوانی در پرداخت نفقه

قانون مدنی در ماده 1129، این مورد را به عنوان یکی از موارد طلاق به تقاضای زن پیش بینی کرده است. بر اساس این ماده، در صورتی که شوهر از پرداخت نفقه امتناع کند و امکان اجرای حکم دادگاه برای الزام او به پرداخت نفقه وجود نداشته باشد، زن می تواند برای طلاق به دادگاه مراجعه کند و دادگاه می تواند شوهر را به طلاق ملزم کند. این حکم همچنین در مورد عجز شوهر از پرداخت نفقه نیز جاری است.

بنابراین، قانون مدنی، بین حالتی که شوهر عمداً از پرداخت نفقه خودداری می کند و حالتی که شوهر توانایی پرداخت نفقه را ندارد، تفاوتی قائل نشده است. در هر دو مورد، این امر به عنوان یکی از موارد طلاق به درخواست زن محسوب می شود.

3.عسر و حرج زوجه

به موجب ماده 1130 قانون مدنی، عسر و حرج عبارت است از ” به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد “

عسر و حرج 

موارد عسر و حرج عبارتند از :

  • ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه
  • اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی
  • محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر
  •  ضرب و شتم یا هرگونه سو استفاده مستمر زوج
  •  ابتلا زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.

در صورت نیز از وکیل طلاق توافقی کمک بگیرید.و لازم به ذکر است که مصادیق عسر و حرج در قانون مدنی، حصری نبوده و اثبات عسر و حرج زوجه به روش های دیگر، از موارد طلاق از طرف زن محسوب خواهد شد .

4.غیبت شوهر بیش از چهار سال

به موجب ماده 1029 قانون مدنی : ” هرگاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقود الاثر باشد زن او می تواند تقاضای طلاق کند. در این صورت با رعایت ماده 1023حاکم او را طلاق می دهد. به موجب این ماده چنانچه زوج برای چهار سال متوالی غایب بوده و هیچ خبری از وی در دسترس نباشد ، همسر وی می تواند درخواست طلاق بدهد ، اما صدور حکم طلاق و اجرای آن، منوط به رعایت تشریفاتی است . این تشریفات عبارتند از : درج آگهی در یکی از روزنامه های محلی و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار برای سه دفعه متوالی و گذشت یک سال از آخرین آگهی . بنابراین ، می توان گفت غیبت زوج، با رعایت تشریفات مقرر در قانون ، از موارد طلاق از طرف زن می باشد . 

مراحل طلاق

مراحل طلاق از طرف زن

دعوای طلاق از طرف زن تشریفاتی دارد که باید همه آن ها طی شود. از قرار زیر است : 

1.ثبت نام در سامانه تصمیم : اولین مرحله برای ثبت طلاق ، ثبت نام در سامانه تصمیم است 

2.شرکت در جلسات مشاوره : پس از اخذ نوبت در سامانه تصمیم ، لازم است طرفین در این جلسات مشاوره شرکت کنند .

3.تنظیم دادخواست : طلاق از طرف زن با تقدیم دادخواست طلاق به دادگاه خانواده آغاز می شود . زن می تواند با داشتن شرایط دادخواست ، به دادگاه خانواده تقدیم کند . دادگاه پس از این که دادخواست را مورد بررسی قرار داد ، دعوا را به جریان می اندازد .

4.جلسه دادرسی : پس از این که دادگاه دادخواست طلاق زن را پذیرفت ، جلسه دادرسی را برگزار می کند که در آن جلسه به دلایلی که زن در دادخواست طلاق مطرح کرده است ، رسیدگی می کند و در صورتی که دلایل ، مورد قبول بود ، حکم طلاق را صادر می کند .

5.مرحله تجدید نظر : پس از صدور حکم در دادگاه بدوی ، طرفین دعوای طلاق می توانند برای رای دادگاه تقاضای تجدید نظر خواهی کنند .

6.فرجام خواهی : پس از این که رای دادگاه تجدید نظر صادر شد ، طرفین می توانند تقاضای فرجام خواهی در دیوان عالی کشور کنند.

7.در صورتی که حکم قطعی طلاق صادر شد ، طرفین به مدت 6 ماه مهلت دارند تا به یکی از دفاتر طلاق و ازدواج مراجعه کرده و صیغه طلاق را جاری کنند .

برای طلاق از طرف زن لازم است او فرم هایی خاصی را پر کرده و تقدیم دادگاه یا دفاتر خدمات قضایی کند . پیشنهاد می شود برای آشنایی با این فرم ، مقاله زیر را مطالعه کنید .

مدت زمان طلاق از طرف زن

فرایند طلاق از سوی زنان با درخواست طلاق در سامانه تصمیم و حضور در جلسات مربوطه آغاز می‌شود. این درخواست در دادگاه خانواده بررسی می‌شود.

در صورت اعتراض هر یک از طرفین به رای دادگاه بدوی، پرونده برای بررسی در مرحله تجدید نظر ارجاع می‌شود. همچنین در صورت اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، موضوع به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد.

بنابراین، در صورت اعتراض طرفین به آرای صادره، فرایند طلاق از سوی زنان می‌تواند حداقل به مدت یک سال به طول بینجامد.برعکس، اگر هیچ یک از طرفین به آرای صادره در مراحل بدوی یا تجدید نظر اعتراض نکنند، روند طلاق در زمان کوتاه‌تری انجام خواهد شد.

مرجع رسیدگی به درخواست طلاق از سمت زن

برای درخواست طلاق، زن باید ابتدا از داشتن شرایط لازم اطمینان حاصل کند. پس از این مرحله، زن می تواند اقدامات لازم را انجام دهد. درخواست طلاق از سوی زن با تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده آغاز می شود. برای این کار، زن باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و با رعایت شرایط دادخواست و ارائه مدارک مربوطه، دادخواست خود را ثبت کند.همچنین، قبل از تنظیم دادخواست طلاق، زن و شوهر ملزم به شرکت در جلسات مشاوره هستند. بهترین وکیل تهران می تواند به شما در این زمینه کمک نمایید.

دادخواست طلاق زن

حقوق زن در طلاق از طرف زن

هرچند تقاضای درخواست طلاق از طرف زن است ، اما این نکته باعث نمی شود که حق و حقوق او ضایع شود و حقوقی را که از ابتدای انعقاد عقد نکاح برای او بوجود آمده را دریافت نکند . حقوق زن در طلاق از طرف زن از قرار زیر است : 

1 مهریه : مهریه از جمله حقوقی است که از زمان انعقاد عقد برای زن بوجود می آید و در هر صورت می تواند از شوهر خود دریافت کند. 

2 حضانت فرزندان : حضانت فرزندان تا 7 سالگی با مادر است و دادن درخواست طلاق ، مانع از این حق او نمی شود .

3.استرداد جهیزیه : زن می تواند جهیزیه ای را که آورده است از شوهر خود طلب کند .

 4نفقه : در صورتی که زن در خانه مرد زندگی کند و شرایط تمکین را داشته باشد ، می تواند از شوهر خود درخواست نفقه کند 

نکات مهم حقوقی در خصوص طلاق زن از مرد

در مورد نکات مهم حقوقی درخواست طلاق زن، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. دلایل قانونی برای طلاق:
زن باید دلایل قانونی مشخصی برای درخواست طلاق داشته باشد، مانند سوءرفتار همسر، ترک زندگی مشترک، اعتیاد، نفقه ندادن و غیره.

2. مراجع قضایی صالح:
زن باید برای طرح درخواست طلاق به دادگاه خانواده مراجعه کند، که مرجع قضایی صالح برای این امور است.

3. مهلت قانونی برای طرح درخواست:
زن باید ظرف مهلت قانونی مشخص (مثلاً 5 سال) نسبت به درخواست طلاق اقدام کند.

4. مستندات و مدارک لازم:
زن باید تمام مستندات و مدارک مربوط به دلایل درخواست طلاق خود را ارائه دهد، مانند گزارشات پزشکی، شکایات ثبت شده، گواهی های شهود و غیره.

5. حق استفاده از وکیل:
زنان می توانند در طرح درخواست طلاق خود از وکیل استفاده کنند و هزینه های وکالت را در صورت موفقیت در پرونده، مطالبه کنند.

6. آثار طلاق:
پس از صدور حکم طلاق، موضوعاتی مانند نفقه معوقه، حضانت فرزندان، بازگشت جهیزیه و تقسیم اموال مشترک باید تعیین و اجرا شود.

این موارد از جمله نکات مهم حقوقی در درخواست طلاق زن هستند که باید مدنظر قرار گیرند. شما می توانید در خصوص آشنایی بیشتر با این موضوع از بهترین وکیل کیفری راهنمایی دریافت کنید.

سوالات متداول

منظور از  عسر و حرج در طلاق به درخواست زن چیست؟

عسر و حرج به معنای ایجاد شرایطی است که ادامه زندگی برای زن با مشقت همراه باشد و تحمل آن برایش دشوار باشد. جزئیات این موضوع در مقاله توضیح داده شده است.

غیبت شوهر با چه شرایطی از موارد طلاق به درخواست زن محسوب می‌شود؟

غیبت شوهر بیش از 4 سال از موارد طلاق به درخواست زن است. جزئیات این موضوع در متن مقاله آمده است.

administrator

نظر دهید